Avto
3395 ogledov

Kriza prodaje avtomobilov na Hrvaškem

Nakup avto Žurnal24
Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov je objavilo podatke o prodaji vozil v Evropi med januarjem in oktobrom 2020. Hrvaška z največjim padcem, prodajalci v Sloveniji so lahko v primerjavi z večino Evrope zadovoljni.

Povpraševanje po novih avtomobilih je med članicami EU in EFTE (Islandija, Norveška, Švica), najbolj padlo na Hrvaškem, kar za 43,5 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2019.

Avtomobilski ključi Avto Prihaja nov strošek pri uporabi avtomobila

Najmanjši padec v prodaji novih avtomobilov so zabeležili na Finskem (-16,9 odstotka). Prodaja avtomobilov v Evropi se je v primerjavi z letom prej v povprečju zmanjšala za 26,8 odstotka. V Sloveniji smo med januarjem in oktobrom po podatkih ACEA prvič registrirali 62.301 avtomobilov, kar pomeni padec v višini 24,6 odstotka, kar je pod evropskim povprečjem. Od naših sosed je padec prodaje avtomobilov večji v Italiji (-30,9 odstotka) in v Avstriji (-27,7 odstotka), nekoliko bolje se je godilo madžarskim prodajalcem avtomobilov, ki so zabeležili 20-odstotni padec v prodaji vozil.

Opel astra in asistenčni sistemi AMZS Avto AMZS: To morate vprašati prodajalca, ko kupujete avto

Avtosalon prodaja avtov | Avtor: Profimedia Profimedia

volkswagen ID.3 Prodaja vozil Avto Oktober: Novi hit med slovenskimi kupci vozil

V prvih desetih mesecih leta je bilo v članicah EU, Veliki Britaniji in članicah EFTE skupaj registriranih osem milijonov vozil. "V prvih desetih mesecih je covid-19 pustil posledice, ki jim do zdaj v avtomobilski industriji nismo bili priča," so zapisali pri ACEA.
Med največjimi trgi je prodaja najbolj padla v Španiji (-36,8 %), sledi Italija (-30,9 %) in Francija (-26,9 %), v Nemčiji se je prodaja avtomobilov zmanjšala za 23,4 odstotka.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.