Lastnike jeklenih konjičkov čaka nov davek

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Država bo poskušala lastnike avtomobilov z novo dajatvijo prisiliti, da izrabljenih vozil ne bi več puščali na črnih avtomobilskih odpadih ali drugih zasebnih in javnih zemljiščih.
Oglej si celoten članek

Novo dajatev bo moral plačevati vsakdo, ki bo vozilo odjavil iz prometa in ne bo mogel dokazati, da ima avto novega lastnika doma ali v tujini oziroma je bilo predano enemu od uradnih zbiralcev izrabljenih vozil ali dano v razgradnjo. 

Kako visoka bo dajatev Jana Miklavčič z okoljskega ministrstva ob predstavitvi programov preprečevanja in ravnanja z odpadki v sredo ni razkrila, je pa pojasnila, da je osnutek predpisa, ki ga je pripravila medresorska skupina štirih ministrstev, že pripravljen. 

PREBERITE: 

Da sistem ravnanja z izrabljenimi vozili v Sloveniji ne deluje, je jasno že dalj časa, decembra 2015 pa je to potrdilo tudi računsko sodišče.

V neskladju z okoljskimi pravili

Čeprav je bilo v Sloveniji ravnanje z izrabljenimi vozili od 1. aprila 2012 iz gospodarskih družb prenešeno na proizvajalce vozil, sprememba sistema ni prinesla večjega zajema izrabljenih vozil v razstavljanje.

Od izrabljenih vozil, ki naj bi nastala v enem letu, je bilo po ugotovitvah revizorjev v letu 2012 v obratih za razstavljanje zajetih komaj 11 odstotkov, v letu 2013 pa 12 odstotkov vozil, pri čemer obstaja tveganje, da so bila vozila prodana in/ali razstavljena izven organiziranega sistema in v neskladju z okoljskimi pravili. 

Neučinkovita izjava o lokaciji

Izrabljena vozila veljajo za nevarni odpadek, ki ga je prepovedano pustiti v naravnem okolju, ga odvreči, razstaviti ali z njim drugače nenadzorovano ravnati. Zadnji imetnik mora izrabljeno vozilo oddati na zbiralnem mestu zbiralcu ali v obratu za razstavljanje, ki izvaja prevzem izrabljenih vozi. 

Glavni problem je neučinkovitost sistema izjave o lokaciji, saj ogromno voznikov odjavi vozilo in ga proda na črnem trgu, medtem ko ministrstvo za okolje s svojimi 50 inšpektorji ne zmore preverjati, koliko avtov je sploh dejansko tam, kjer navaja izjava. Letno namreč natisnejo tudi po 150 tisoč takšnih izjav.

irma.hus@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 20:32 7. Maj 2016.

    Malo mimo. Ker vozilo smeš ( kot svojo lastnino ) imeti tudi doma. Neregistrirano. Nihče te me more prisiliti, da …

  • 13:12 5. Maj 2016.

    Vsak še tako razmahan avto je vreden cca 100 eurov, kot materijal mislm, če pa še kak del prodajo pa …

  • 09:24 5. Maj 2016.

    Očitno ne razumeš, kar je napisano! "Novo dajatev bo moral plačevati vsakdo, ki bo vozilo odjavil iz prometa in ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.