Manj znana dejstva o baterijah električnih avtomobilov

Foto: MatijaJanežič Izobraževalni center Renault Mirna Peč Foto: MatijaJanežič Izobraževalni center Renault Mirna Peč Foto: MatijaJanežič Izobraževalni center Renault Mirna Peč Foto: MatijaJanežič Izobraževalni center Renault Mirna Peč Foto: MatijaJanežič Izobraževalni center Renault Mirna Peč Foto: MatijaJanežič Izobraževalni center Renault Mirna Peč Foto: MatijaJanežič Izobraževalni center Renault Mirna Peč Foto: MatijaJanežič Izobraževalni center Renault Mirna Peč Foto: MatijaJanežič Izobraževalni center Renault Mirna Peč Foto: MatijaJanežič Izobraževalni center Renault Mirna Peč
Tako kot za posoda z gorivo v bencinskih in dizelskih so tudi baterije ključni del električnega avtomobila. A kako baterije sploh prispejo v tovarno in kaj proizvajalci z njimi naredijo pred vgradnjo v avto.
Oglej si celoten članek

Inštruktor za mehaniko v Renaultovem tehničnem centru v Mirni peči Aleš Jarkovič nam je pojasnil nekaj dejstev o baterijah električnih avtomobilov in hibridov, ki nam voznikom in  tudi tistim, ki o njih pišemo, niso vedno znane.

Mirna Peč Najsodobnejši objekt takšne vrste v Evropi

Foto: MatijaJanežič Izobraževalni center Renault Mirna Peč

Avto Brez tega sistema si modernega avta ne moremo predstavljati

Jarkovič pojasni, da baterije, ki v novomeški Revoz, kjer jih vgrajujejo v twingo in hibridni clio, pripotujejo s Kitajske in Japonske. V Revozu samih baterijskih celic ne izdelujejo, ampak dobijo že sestavljene osnovne baterijske module, ki potem le zložijo v dokončno baterijo.

Pomembnih deset odstotkov

Baterije sicer v Novo mesto ne pripotujejo povsem prazne, ampak jih proizvajalec pred transportom napolni do 10 odstotkov njihove kapacitete. To je toliko, da bi vas avtomobil, če bi baterijo med vožnjo izpraznili do te mere, opozarjal, da je nujno treba napolniti baterijo.

Avto Pomočnik, ki je danes nujen v novem avtomobilu

Foto: MatijaJanežič Izobraževalni center Renault Mirna Peč

Baterija je le do 10-odstotne kapacitete napolnjena zaradi transporta, nad katerim proizvajalec načeloma nima vpliva. Med potovanjem je lahko baterija izpostavljena visokim ali nizkim temperaturam in drugim neugodnim okoliščinam, lahko pa se celo kaj zgodi, denimo nezgoda tovornjaka, ki baterije prevaža. Zato je zaželeno, da so baterije čim manj napolnjene. A Jarkovič doda, da napolnjene morajo biti, saj jih proizvajalec na ta način aktivira in v njih sproži kemijsko reakcijo, ki jim omogoča delovanje. Velja tudi, da baterij, ko so enkrat aktivirane in pod napetostjo, nikoli več ne moremo popolnoma izprazniti.

Avto Zato danes v nesrečah umre manj ljudi

Ko baterije enkrat prispejo v avtomobilsko tovarno, delavci module zložijo v baterijske sklope z različnimi kapacitetami, odvisno seveda od vrste in zmogljivosti avtomobila, potem pa jih v posebni napravi napolnijo do kapacitete med 65 in 70 odstotki. Vsaj baterije v twingih so napolnjene do takšnega odstotka. Velja tudi, da tovarna baterij nikoli ne napolni do 100 odstotkov kapacitete, saj se ne ve, koliko časa in kje bodo avtomobili čakali na kupce ter kaj se bo z njimi dogajalo med transportom. Bateriji je v avtomobilu namreč treba dati možnost nihanja kapacitete, do katerega ves čas prihaja in v primeru 100-odstotne napolnjenosti ne bi bilo možno.

Foto: MatijaJanežič Izobraževalni center Renault Mirna Peč

Pomen hlajenja

Baterije za twingo iz komponent, ki jih nabavijo pri različnih proizvajalcih, v končne sklope torej dejansko sestavljajo v novomeškem Revozu. Sestavljanje poteka v posebnem klimatiziranem, čistem, in povsem izoliranem prostoru in je povsem robotizirano. Podobno je tudi s prvim polnjenjem baterij.

Reportaža Renault s premijskim ozvočenjem

Baterije namreč v skupinah po osem naenkrat polnijo v posebni komori. Če pride do kakršnekoli težave, robot problematično baterijo odstrani iz sistema in jo prestavi v hladilni sistem, kjer se pod nadzorom ohladi, potem pa strokovnjaki pregledajo, kaj je z njo narobe. A Jarkovič doda, da doslej v Revozu z baterijami še niso imeli resnih težav, torej je postopek sestavljanja baterij, in tudi proizvodnje osnovnih modulov in celic, zelo zanesljiv.

Foto: MatijaJanežič Izobraževalni center Renault Mirna Peč

Baterije je dobro hladiti tudi med uporabo v avtomobilih, saj tako lahko v vsakem vremenu bolje izkoristimo njihovo kapaciteto. Jarkovič pravi, da Renault v električnem twingu uporablja dva hladilna sistema za baterije. V osnovnem električnem twingu za kraje z razmeroma ugodnimi temperaturami, kakršne so pri nas, je vodno hlajena, v državah z vročim podnebjem pa hlajenju dodajo še sistem, ki je povezan s klimatsko napravo. Imenujejo ga ohlajevalnik, deluje pa tako, da v njem plin iz klimatske naprave in hladilna tekočina iz baterije izmenjujeta svojo temperaturo. Plin iz klimatske naprave skratka v ohlajevalniku dodatno hladi hladilno tekočino, ki teče mimo baterijskih celic.

Nove barve Triki pri ličanju vozil

Ko zagori…

Omenimo še priključke za primer, če pride v bateriji do požara. Baterijsko ohišje je razvito tako, da požar nekaj časa zadržuje znotraj baterije in kisiku prepreči, da bi vdrl v notranjost, ognju pa, da bi se razširil navzven. A po določenem času se varovalni sistem zaradi vročine stopi in iz odprtine se začne kaditi. To je tudi odprtina, skozi katero lahko gasilci v primeru požara v baterijo natočijo vodo. Hlajenje z vodo je namreč še vedno najboljši način za zadrževanje gorenja baterije. Baterija je sicer opremljena tudi z varnostno kletko za preprečevanje mehanskih poškodb, Ta je, podobno kot celotni avtomobil, opremljena tudi z aluminijastimi mečkalnimi conami, ki precej uničevalne energije vedno odvedejo na manj škodljiva mesta, stran od baterijskih celic.

Foto: MatijaJanežič Izobraževalni center Renault Mirna Peč

Za konec še vprašanje, koliko se baterije lahko popravlja, če je z njimi kaj narobe? Jarkovič pravi, da so do sedaj baterije na popravilo vedno pošiljali v tehnično središče v Franciji, zato je bilo za odpravo napak potrebnega veliko časa. Zdaj so vanje začeli vgrajevati določene varovalne sisteme, ki sprostijo povezave med moduli. S tem se zmanjšajo notranje električne napetosti in ravnanje z baterijo postane varnejše.  Zaradi tega lahko zdaj tudi v slovenskih delavnicah zamenjajo določene releje in nekatere druge dele baterij, same celice pa še vedno prepuščajo večjim tehničnim središčem.

Nova stvarnost Ko poškodujete odbijač, lahko sprožite velike dileme

Jarkovič doda, da to za zdaj sicer velja le za baterije hibridnih avtomobilov, za električne pa za zdaj še ne.  Drugače je z Renaultovim partnerjem Nissanom, ki je popravilo električnih baterij že popolnoma zaupal enemu od njihovih slovenskih servisov.

Foto: MatijaJanežič Izobraževalni center Renault Mirna Peč

Avto Kako deluje Renaultov štirikolesni volan?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 23:14 14. September 2021.

    Začne se že v rudnikih...v Kongu, na Kitajskem,..moral bi se vprašat koliko ljudi umre za en e-avto...aja to itak niso …

  • 11:33 14. September 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali …

  • 09:45 14. September 2021.

    To je le prvi, prijazni del zgodbe o baterijah; kaj pa ko se iztrošijo, kje in kako bodo končale?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.