Avto
2445 ogledov

Brez tega sistema si modernega avta ne moremo predstavljati

Izobraževalni center Renault Anže Petkovšek Izobraževalni center Renault
Z menjavo generacije Renault tudi v cliu ponuja svoj novi infozabavni sistem easy link, ki prinaša marsikatero novost in izboljšavo v primerjavi z Renaultovim prejšnjim infozabavnim sistemom R-link.

Čeprav je na voljo tudi z manjšima 7- in 9,3-palčnima zaslonoma, ga prepoznamo predvsem po velikem 10-palčnem pokončnem zaslonu, ki močno spominja na povečani zaslon pametnega telefona ali tablice. Kot nam je v Renaultovem novem tehničnem centru v Mirni peči povedal tamkajšnji tehnični inštruktor Jernej Žefran, je bilo to tudi namen.

Izobraževalni center Renault Mirna Peč Avto Najsodobnejši objekt takšne vrste v Evropi

Renault Clio E-TECH Hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Svetel za dotik občutljivi zaslon z ostro sliko in učinkovitim zaznavanjem naših dotikov namreč deluje prav tako kot kapacitivni zasloni večine pametnih telefonov. Senzorji pod steklom zaslona namreč zaznavajo električno upornost naše kože in na ta način ugotovijo, kam smo pritisnili in izvedbo katere funkcije bi radi sistemu ukazali. A da se nam ne bi bilo vedno treba prebijati skozi menije sistema, je n dnu zaslona še nekaj bližnjic, s katerimi dostopamo do najpogostejših funkcij: vklopa ali izklopa sistema, glavnega menija za navigacijo, medije, telefon in podobno,  »home«, ki nas pripelje do domačega zaslona, in glasnost avtoradia.

Renault Clio E-TECH Hybrid Reportaža Avto Renault s premijskim ozvočenjem

Pregledno brskanje

Vendar pa se nam brskanja skozi menije ni treba bati, saj so urejeni zelo pregledno, s čimer so pri Renaultu učinkovito odgovorili na kritike o zapletenosti prejšnjega sistema R-link. Razvijalci uporabniškega vmesnika sistema so se zato potrudili predvsem zato, da bi čim bolj zmanjšali število klikov, ki so potrebni za zagon določene aplikacije. Sistem je urejen tudi tako, da uporabniku pojasnjuje svoje funkcije, tako da so mu hitro znane tudi funkcije, ki jih dotlej morebiti ni poznal.

Renault Clio | Avtor: Anže Petkovšek Renault Clio Anže Petkovšek

Poenostavitev sistema pa se ni ustavila zgolj pri upravljanju menijev, ampak tudi povezavi med sistemom in pametnim telefonom, saj je osrednji zaslon preko povezave mirror link s sistemoma apple car play in android auto, postal tudi učinkovit podaljšek pametnega telefona. Žefran pravi, da tudi glasovno upravljanje lahko denimo poleg Renaultovega sistema, ki ga vključimo s pritiskom na temu namenjen gumb, poteka tudi preko glasovnega upravljanja pametnega telefona. Uporabnik ga vključi tako, da stikalo drži tri sekunde.

Samodejna nadgradnja

V primerjavi s prejšnjimi sistemi je močno poenostavljena tudi nadgradnja sistema. Ta je, tudi zato, ker je preko njega povezana enota SOS, ki mora delovati stalno, stalno povezan z omrežjem 4G. Ko je potrebna nadgradnja določene funkcije, se na zaslonu zgolj pojavi sporočilo, ki voznika pozove k odobritvi nadgradnje in ta se potem izvede popolnoma samodejno.

Izobraževalni center Renault Avto Kako deluje Renaultov štirikolesni volan?

Nadgradnja se prenaša med vožnjo in ne potrebuje povezave preko voznikovega mobilnega telefona, saj ima sistem lastno povezavo. Ko pa avto ugasnete in gre sistem v mirovanje, se začne sistem posodabljati. Ob tem uporablja lastno baterijo in ne elektrike iz akumulatorja, zato se lastniku avtomobila ni treba bati, da bi mu izpraznil akumulator in avto zjutraj ne bi vžgal.

Renault Clio RS Line | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Enako denimo velja tudi za navigacijsko napravo in digitalne zemljevide, ki so potrebni za njeno delovanje. Žefran pravi, da  si voznik zgolj izbere kartografijo države, ki jo želi naložiti, potem pa stvari stečejo samodejno. A le, če so datoteke manjše od 300 megabajtov. Če je podatkov več, je še vedno potrebno obiskati avtoservis, kjer serviserji navigacijsko napravo nadgradijo s posebnim programom.

Renault Nissan Dacia skladišče Novo mesto Na obisku Avto Sprejem vozil na servis bo drugačen

Podobno kot Googlovi zemljevidi

Navigacija sicer deluje na podoben način kot Googlovi zemljevidi, saj uporabniku takoj, ko začne vanjo vnašati naslov cilja, pomaga z dokončanjem njegovega vnosa, ki ga na koncu le še potrdi. Dodajmo še, da Renaultova navigacijska naprava v sistemu ni obvezna, saj lahko voznik uporablja tudi navigacijsko naprave njegovega pametnega telefona.

Renault Clio E-TECH Hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za pametne telefone je sicer na voljo tudi aplikacija »MyRenault«, preko katere lahko voznik na daljavo nastavlja marsikateri element avtomobila. Na daljavo lahko denimo ugotovi njegovo lokacijo, če je morda pozabil, kje ga je parkiral, v navigacijsko napravo lahko pošlje že vnaprej pripravljeno destinacijo, avtomobil lahko zaklene ali odklene, prižge lahko luči ali pa potrobi in s tem odžene morebitni vsiljivce. Pri električnem zoeju pa lahko denimo na daljavo vključi tudi klimatsko napravo ali pa nadzoruje napolnjenost baterij.

Renault twingo i feel slovenia Novosti Avto Pomembna novost v Revozu

Žefran zaključi še, da s sistemom do sedaj ni bilo večjih težav, saj so se pri Renaultu zelo potrudili, da deluje. Zdaj je sistem razvit po načelu pametnega telefona in tudi deluje kot dodatni telefon. Vsi poznamo svoje telefone in se z njim tudi dobro znajdemo, zato so bili zelo primeren vzor tudi za Renaultov sistem.

Renault Clio RS Line | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Renault Clio E-TECH Hybrid Avto Takega clia do zdaj nismo bili vajeni
Komentarjev 3
  • Build_NEK2 18:13 02.januar 2021.

    Tesla je glede tehnologije svetlobna leta pred tekmeci

  • rd2dmk2 11:12 02.januar 2021.

    tole EasyLInk takoj ven iz avta. a veste kolk je kazen za telefoniranje po novem v avtu ? a tole tapkanje pa delamo s tretjo roko, kot Zaphod Beblebrox ?vsi imamo telefone, a ne ? pa naj pove kdo ima ...prikaži večima zastonj telefoniranje in prenos podatkov, tukaj pa stalna povezava s 4G. Ja ko boš avto kupil bo 3 mesece zastonj kot je paket Bob, potem pa pride naročnina al pa se cel zaslon ugasne. Kdo bo pa potem prižgal, klimo, pa brisalce ? Hočem avto brez zaslona in multimedije!! KNOFE.