Mazda končno začela s prodajo zmogljivega bencinskega motorja varčnega kot dizel

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Bistvo Skayactiv-X motorjev, je z bencinskim motorjem zagotoviti porabo dizelskih vozil, vključno s pospeški in z navorom v širokem območju vrtljajev.
Oglej si celoten članek

Dolgo pričakovani Mazdin bencinski motor Skyactiv-X je končno dočakal start prodaje. Pravzaprav so pot do tehnologije Skyactiv-X pri Mazdi začeli tlakovati že leta 2011, ko so predstavili tehnologijo Skyactiv, ki vključuje tako strukturo avtomobila kot tudi novo generacijo motorjev. Takrat je šlo za dizelske Skyactiv-D in bencinske atmosferske motorje Skyactiv-G. S slednjim so ponudili rekordno kompresijsko razmerje 14:1.

Foto: Mazda, Skyactiv, i-ELOOP Mazda, Skyactiv, i-ELOOP

Avto Mazda ima usodo v svojih rokah

V motorjih Skyactiv-X pa je kompresijsko razmerje še višje. Za tehnologijo se skriva kombiniran otto-diesel koncept delovanja. Pri Mazdi vse skupaj imenujejo SCCI - spark controled combustion ignition (notranje izgorevanje ob nadzoru iskre). Ko motor deluje pri nižjih obremenitvah, do eksplozij bencinske mešanice v valjih prihaja s samovžigom zaradi visoke kompresije in posebno oblikovanih valjev, podobno kot pri dizlih. Ko pa motor deluje pri višjih obremenitvah, za vžig skrbijo svečke, saj je v nasprotju z dizlom pri bencinu vžig goriva v takšnih pogojih precej težje kontrolirati. Tudi pri mrzlem motorju bodo najprej delo opravljale svečke.

Foto: Saša Despot Mazda 3

Če bi vedela ... Mazda CX-5 presenetila in šokirala

Kot posledica takšnega kombiniranega delovanja je motor zelo varčen. Na črpalkah tako pogosto kot klasičen dizel. Prvi v vrsti nove generacije Skyactive-X je dvolitrski bencinski motor z neposrednim vbrizgom, ki so ga vgradili v najnovejšo generacijo mazde3. Ima dodan tudi kompresor polnilnega zraka, na podlagi katerega zagotavlja do tretjino več navora v primerjavi z zdajšnjim bencinarjem. 
Združitev dizelske in bencinske tehnologije, ki bencinskemu motorju zagotavlja moč 134 kilovatov (180 KM) in 224 Nm navora. Še bolj prepričljiv je podatke o porabi goriva. V tovarni navajajo, da je poraba goriva z mazdo 3 s Skyactiv-X motorjem 4,3 litra na 100 kilometrov, emisije CO2 pa 96 gramov na kilometer poti.

Foto: Saša Despot Mazda 3

Končno za volanom Prva vožnja: Nova mazda3, ali kaj še preostane vozilom v golfovem razredu?

Nova mazda3 Skyactiv-X3 je serijsko opremljena tudi z Mazdino M hibridno tehnologijo. Inteligenti 24V blagi hibridni sistem z rekuperacijo energije med zaviranjem pridobiva električno energijo, katera napaja električni motor, ki pomaga motorju na notranje zgorevanje. Sistem pripomore k zmanjšanju porabe goriva in zniževanju emisij.   

Prva vozila bodo stranke v Sloveniji prevzele jeseni letos. Cene bodo znane v kratkem, neuradno pa bo zmogljivi motor cenovno uvrščen pod dizelskega.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:28 8. Junij 2019.

    Snežinko, cela ekološko-mobilna scena je dokaj zamorjena, saj drugače brez bolečih kompromisov ne bo šlo.

  • 14:19 8. Junij 2019.

    No, počakajmo na realne rezultate porabe... Drugače za dva litra prostornine turbo motorja je teh 180 konj in 224 Nm …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.