Obvezno prižiganje luči v avtomobilih v dežju in megli?

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Državljana je zmotilo, da vozila v dežju in megli nimajo prižganih žarometov.
Oglej si celoten članek

"Predlagam, da se uvede predpis, ki določa, da imajo vozniki motornih vozil vedno prižgane tudi zadnje luči," se glasi predlog vladi, ki ga je na njenih spletnih straneh objavil državljan. 

Avto Meglenke uporabljajte le v megli!

Zapisal je, da velikokrat opaža, predvsem pri novejših avtomobilih s posebnimi dnevnimi lučmi, da imajo vozniki prižgane zgolj sprednje dnevne luči, ki ne svetijo s polno močjo kot glavni žarometi, zadaj pa pogosto žarometi sploh ne svetijo. Tovrstna praksa na slovenskih cestah ga zmoti predvsem v tunelih, oziroma, ko se mrači, pa tudi v megli in dežju. Zato predlaga vladi, da v zakon uvede pravilo, da morajo žarometi, spredaj in zadaj svetiti podnevni in ponoči. 

Žarometi Žarometi spet ključen faktor varnosti na cestah

"Tudi ob lepem vremenu podnevi je vidljivost avtomobila tako boljša. Še posebej pa se opazi nevidnost avtomobila v dežju, sploh na avtocestah, kjer se voda dviguje s tal v zrak in se ustvari meglica," še dodaja. 

Sledimo mednarodnim smernicam

Na Ministrstvu za infrastrukturo v odgovoru citirajo Zakon o pravilih cestnega prometa, ki veleva, da mora voznik motornega vozila ali skupine vozil voziti v cestnem prometu s prižganimi dnevnimi svetilkami ali zasenčenimi žarometi. Vse zahteve glede vgradnje svetlobnih in svetlobno - signalnih naprav na vozilu določa Pravilnik, ki glede električne vezave določa, da so svetilke za dnevno vožnjo vključene samostojno in niso vklopljene istočasno kot prednje in zadnje pozicijske svetilke, gabaritne svetilke, bočne svetilke in svetilke zadnje registrske tablice. 

Avto "Meglenke so le še za okras“

Tako namreč zahteva mednarodno veljavni pravilnik, ki velja tudi v Republiki Sloveniji in po katerem proizvajalci izdelujejo in homologirajo vozila, ki se lahko dajejo promet v Evropski uniji in ostalih državah, ki priznavajo mednarodne pravilnike UN/ECE. Hkrati Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da mora voznik ob zmanjšani vidljivosti uporabljati zasenčene žaromete ali meglenke ali kombinacijo teh žarometov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 11:37 5. September 2017.

    prav razmišlja,vendar bi bilo dosti,če bi zraven dnevnih (prve led luči ponavadi) gorele še zadnje pozicijske luči (2x 5w),ki ne …

  • 09:52 5. September 2017.

    Ni potrebe. Podnevi je potreben spredaj DRL (dnevna luč), da te nasproti vozeči vidijo. Zadaj avto itak vidiš ker se …

  • 08:55 5. September 2017.

    Eoss, si sploh prebral članek? Govora je o ZADNJIH LUČEH!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.