Avto
874 ogledov

Meglenke uporabljajte le v megli!

Megla Shutterstock
Megla je ena od značilnosti jeseni in je nevarna za vse udeležence v prometu. Težava je, ker vozniki luči za meglo pogosto uporabljajo v vseh vremenskih razmerah, ne zgolj v megli, zato so lahko za udeležence zelo moteče.

Naš zakon o pravilih cestnega prometa v četrtem odstavku 71. člena predvideva, da se na cesti ob zmanjšani vidljivosti praviloma uporabljajo zasenčeni žarometi, meglenke ali pa kombinacija obeh. Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 metrov ali kadar meglenke delujejo v funkciji prilagodljivih žarometov. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim na majhni razdalji vozi drugo vozilo.

Predstavljamo vam nekaj pravil, ki se jih je treba držati pri vožnji skozi meglo:

Prvo pravilo. Nogo umaknite s pedalke za plin oziroma prilagodite hitrost. Vidljivost lahko izmerite s pogledom na označbe s količki ob cesti, ki so postavljeni na vsakih petdeset metrov, pravilno smer pa lahko držite tudi tako, da se orientirate po talnih oznakah. Pravilo je, da ob vidljivosti do 50 metrov ne vozite s hitrostjo, večjo od 50 km/h, pri vidljivosti do 100 metrov je treba voziti s hitrostjo do 80 km/h in pri vidljivosti do 150 metrov s hitrostjo do 100 km/h. To so meje, pri katerih se lahko še ustavite varno.

Drugo pravilo. Še pomembneje je, da pri vožnji v koloni upoštevate varnostno razdaljo. Vozilo pred vami poskušajte držati na takšni razdalji, da še vidite zadnje luči vozila, ki mu sledite. Upoštevajte, da so za vami tudi druga vozila, zato naglo zaviranje, spreminjanje smeri in nepotrebno prehitevanje odmislite. Uporaba zadnje meglenke je dovoljena le, ko vidljivost pade pod 50 metrov. Tudi prednji meglenki uporabljajte le v gosti megli. Meglenke niso namenjene temu, da je avtomobil bolje videti, pač pa da vi bolje vidite cesto in da ste bolje opaženi. Ne uporabljajte dolgih luči, še posebno ponoči, ker boste s tem zaslepili nasproti vozečega.

Tretje pravilo. Uporabljajte ušesa. Kadar potujemo skozi meglo, se ne zanašajte zgolj na oči. Izklopite glasbo, po možnosti spustite okenska stekla in poslušajte, če ne vidite dobro. To je učinkovit način ocenjevanja, kje je drugo vozilo in v katero smer se giblje.

Komentarjev 6
  • ptptpt4 18:04 24.september 2013.

    Vidljivost, manjša od 50 metrov ne nastopi samo, ko je megla, zato je povsem korektno napisano. Problem je, ker folk vklaplja meglenke v dežju, čeprav jasno vidijo vse avte pred sabo in za sabo. Vidljivost 50 metrov na avtocesti pomeni, ...prikaži več da vidiš zelo malo, komaj avto spredaj in nato samo sivi zid. To se zelo redko zgodi, ljudje pa odprejo meglenke že pri manjši meglici v daljavi, ko v bistvu normalno vidijo še cel kilometer naprej. Da niti ne govorim o zadnjih meglenkah!

  • Razvedrilo 14:02 24.september 2013.

    Kaj pa šele tisti, ki prižgejo sprednje ob sončnem dnevu, da izgledajo bolj "zajebano" ;)?

  • Razvedrilo 14:01 24.september 2013.

    Zakon o pravilih cestnega prometa (v veljavi):3. člen 1. odstavek 16. točka»meglenka« je žaromet za meglo, ki se uporablja za izboljšano osvetlitev cestišča v megli, sneženju, dežju ali oblakih prahu.