Avto
122 ogledov

Ne ukazujte ženi in otrokom, kako naj vozijo

Tečaj varne vožnje Gregor Prebil
Inštruktor varne vožnje opaža, da so pogost vzrok premajhne samozavesti voznikov kritike bližnjih na račun vožnje.

Panika. “Še pred enim letom sem brez težav vozila avtomobil, potem pa sem spoznala fanta, ki me je vozil, kamorkoli sva šla. Ko sem morala spet sesti za volan, me je zgrabila panika. Postalo mi je slabo. Med vožnjo v mesto mi je srce začelo utripati tako hitro, da sem vozilo le parkirala ob strani. Zdaj ne morem več voziti.”

To je le eden izmed številnih zapisov na spletnih forumih. S takimi primeri se pogosto srečujejo inštruktorji varne vožnje. “Razlogi, zakaj nekdo ne vozi avtomobila, so različni. Nekateri nimajo avtomobila, še pogosteje pa so vozniki pod stresom zaradi kritik sopotnika na način njihove vožnje,” pojasnjuje inštruktor varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje Vransko Danijel Granda in dodaja: “Sopotniki morajo voznika, ki ima strah pred vožnjo, spodbujati, ne kritizirati. Najpogosteje to opazimo pri starših, ki otroku ne dovolijo voziti, ker se bojijo za svoj avtomobil. Mladi vozniki zato ne poznajo niti osnovnih stvari na avtomobilu. Voznik, ki ne vozi, lahko hitro izgubi samospoštovanje in pridobi strah pred vožnjo.”

Nad stres s tehnologijo

Zdravilo za strah ne smejo biti zdravila, temveč različne oblike tečajev. “Tistim, ki niso tehnični tip človeka, priporočam obisk obnovitvenih tečajev v okviru šol vožnje, drugim pa tečaj varne vožnje. Na Vranskem ponujamo tudi individualne tečaje, kjer se inštruktor bolj posveti tečajniku,” pojasnjuje Granda, ki pri tečajih vožnje za mlade voznike izpostavlja tudi pomembno vlogo psihologa.

Stres med vožnjo pomagajo lajšati številni tehnološki asistenti, ki so zdaj vključeni tudi v cenovno dostopna vozila: “Pri nakupu avtomobila mora posameznik izbrati opremo, ki jo res potrebuje. Opažamo, da raje kot sistemom za pomoč pri vožnji ljudje denar namenjajo dragim platiščem ali ozvočenju. Naj raje dokupijo sistem samodejnega zaviranja in druga varnostna pomagala, od kamere za vzvratno parkiranje do parkirnih tipal. Tehnika lahko pomaga lajšati stres,“ svoja opažanja izpostavlja Granda, a dodaja, da opažajo, da so mladi še vešči uporabe tehnologije, starejši pa ne: "Mladi so navajeni rokovanja s pametnimi telefoni, računalniki in podobnim, medtem ko starejša generacija, ki ni odraščala v svetu računalništva, relativno slabo pozna in uporablja te sisteme. Veliko tehnologije se uporablja s pomočjo menijev in ne prek gumbov, takrat pa se starejši vozniki že izgubijo in jih ne uporabljajo, zato sploh ne vedo, kaj jim avto vse omogoča.“

Kupite avtomatika

Granda vsem priporoča uporabo samodejnega menjalnika :“Odraščali smo v Evropi, v kateri so bili kralji ročni menjalniki. Samodejni menjalnik je boljši za vožnjo, bolj smo lahko osredotočeni na promet. Povezan je z novimi tehnologijami, kot je prilagodljiv tempomat, tako da avto vozi že skoraj sam. Je pa res, da so samodejni menjalniki dražji.“

Na individualne tečaju varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem smo se s pomočjo sodelavke tečajnice sami prepričali, kako si znova pridobiti samozavest za vožnjo.

1. Lekcija: Prva in zelo pogosta napaka voznikov je nepravilno sedenje za volanom, nepravilna uporaba varnostnega pasu, nepravilna drža volana in nepravilno vrtenje volana. Pravilna priprava je osnova, preden začnemo voziti.

Tečaj varne vožnje | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


2. lekcija: Na tečaju inštruktorji pri vožnji slaloma preverijo in ugotovijo, kako določeni vozniki vrtijo volan; ali to počnejo z eno ali obema rokama. Tako poskušajo voznike opozarjati na pravilno držo volana.

Tečaj varne vožnje | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


3. lekcija: Sledi vaja zaviranja na gladki površini, tej pa vaja zaviranja na mešani podlagi. Tako tečajniki spoznajo razlike, pravilno delo z volanom in popuščanjem zavore na mešani podlagi, tako z uporabo ABS kot brez njega.

Tečaj varne vožnje | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


4. lekcija: Pri umikanju nenadni oviri na spolzkem se učimo, kako pomembna sta umirjeno vrtenje volana in uporaba sklopke v kritični situaciji, kot je akvaplaning.

Tečaj varne vožnje | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


5. lekcija: Tečajnik pri vožnji v ovinku spozna, zakaj odnaša zadek ali nos vozila. Nauči se pravilne vožnje v ovinku in odzivanja v njem.

Tečaj varne vožnje | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


6. lekcija: Pri vaji zanašanja na hidravlični plošči pa se nauči pravilnega odziva ob prekrmarjenju vozila, in zakaj je pomembno hitro delo z volanom.

Tečaj varne vožnje | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.