Avto
67 ogledov

Med luknje in nevajene voznike

Motorist Žurnal24 main
Začetek sezone. 
Na motoriste preti nevarnost zaradi neurejenih cest in voznikov, ki motoristov še niso vajeni. 

Varnost boljša. 
Lani manj motorističnih nesreč glede na leto prej, tudi tistih hujših.

"Za množico res velja, da se je zdaj začela sezona, redki pa se pač vozijo vse leto, samo da je malo bolj suho," pravi Mitja Gustinčič, urednik motoristične revije motoSi. "Če bi se vsi v prometu vedli predvidljivo, brez sunkovitih odločitev, in spoštljivo do sočloveka, bi se možnost nesreč zmanjšala na minimum," je prepričan.

Po njegovih besedah je splošno prepričanje, da motoristi vozijo prehitro, zgrešeno, kar se da lepo videti iz policijskega helikopterja. "Če je voznik, ki ga obremenjujejo vsakdanje stvari, prepuščen rutinski vožnji in je odsoten, se kaj kmalu pripeti nezgoda," opozarja.

Ni denarja za luknje

Motoristi se morajo zavedati, da promet še ni pripravljen nanje, poleg tega pa so tu luknjaste in neočiščene ceste, ki so lahko zelo nevarne. "Letošnja dolga in izjemna zima je opravila pravo opustošenje. Nekateri odseki tako državnih cest, predvsem pa cest lokalnih skupnosti so dobesedno uničeni. Stanje je kritično," ocenjuje Franc Pojbič iz Javne agencije RS za varnost prometa. Kljub temu se zaveda, da denarja ni in da se pristojne službe trudijo po svojih močeh.

Gustinčič je po drugi strani prepričan, da je pritoževanje nad cestami le izgovor: "Lahko bi šli na dirkališče ali vsaj na avtocesto, vendar vsi iščejo neke vaške kolovoze."

Sicer Gustinčič motoristom svetuje samozaščitniško držo ter opozarja na primerno hitrost in varnostno razdaljo, oblačila naj bodo svetlih in vpadljivih barv, poleg tega jim toplo priporoča tečaj varne vožnje. "Cena okrog 150 evrov ne more biti razlog za odvrnitev, saj toliko včasih stanejo samo motoristične hlače," dodaja.

Nesreč manj

Varnost motoristov se je po statistiki za lani nekoliko izboljšala, kažejo podatki Generalne policijske uprave. Manj je nesreč, tudi tistih, ki se končajo s hudimi poškodbami ali smrtjo. Vseh prometnih nesreč, v katere so bili vključeni vozniki motorjev, je bilo lani 1.128, v njih se jih je hudo poškodovalo 191, umrlo pa 22 ljudi. Najpogostejši vzroki najhujših prometnih nesreč z motoristi so bili neprilagojena hitrost, nepravilna stran ali smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti, kažejo podatki.

Mitja Palčič | Avtor: Nataša Čepar Nataša Čepar
“Za motoriste je značilno, da nimajo strahu”

(Miniintervju: Mitja Palčič, komandir postaje prometne policije Koper)

V Postojni (parkirišče PTC Primorka) imate danes preventivno akcijo, s katero želite opozoriti na varno vožnjo z motornimi kolesi. Kaj se bo dogajalo in koliko motoristov pričakujete?

Postavili smo poligon, na katerem lahko motoristi preizkušajo svoje znanje ob nepričakovanih ovirah na cesti, pri hitrem zaviranju in prehitevanju. Poleg tega gre za druženje in izmenjavo izkušenj, navzoči bodo tudi predstavniki vojaške policije na motorjih, reševalci in gasilci. Ponujamo tudi možnost tehničnega pregleda. Pričakujemo pa od 500 do tisoč ljudi, odvisno od vremena.

Kaj motoristom ob začetku sezone še posebno polagate na srce?

Na cesti je med drugim treba paziti na pesek, ki je ostal od posipanja, asfalt je še mrzel, na naval motoristov na cestah pa se morajo pripraviti vsi udeleženci v prometu. Za motoriste je na splošno značilno, da nimajo strahu. A ni dovolj imeti znanje, izkušnje in dober motor. Sam sem doživel, da me je v lepem vremenu na blagem ovinku veter prestavil za en meter na nasprotno stran cestišča in sem se za las izognil tovornjaku. Videl pa sem že marsikaj, tudi to, da moj najboljši prijatelj nekoč ni prišel na cilj.

Preberite še komentar: Konec sezone jih bo 30 zapustilo ta svet

Komentarjev 10
  • Robert Zibert 14:36 22.april 2013.

    Motor je zato, da se vozi, kazen pa placa vsak sam. Vozniki osebnih avtomobilov pa so vsekakor premalo pozorni na motoriste. Kar velik procent voznikov os. avtomobilo je, ki ne pogledajo v vzvratna ogledala ko vozijo, ampak samo takrat ko ...prikaži več gredo prehitevat, na zalost pa je to vcasih prepozno.

  • chilli24 07:17 22.april 2013.

    Kakšna nestrpnost! Nekateri bi že kar s komentarji koga za rob ceste spravili. Dajmo vozniki taki in drugačni najprej poskrbeti za svojo varnost (vozimo po pravilih in se držimo omejitev) in potem še za varnost drugih. Vsako leto pozivate naj ...prikaži več vozniki pazijo na motoriste. Kaj pa motoristi naj tudi on pazijo nase in upoštevajo ostale udeležence na cesti. V soboto 27. aprila se postavite ob cesto Lj - Kočevje pa vam bo vse jasno kdo potrebuje, da mu s prstom žugamo.

  • BenX 13:52 21.april 2013.

    da se je mene za bati? bo že res, če ti tako praviš. ti samo pazi, da nimaš meglenk prižganih v dežju (ali snegu), da upoštevaš pravilo zadrge, da se v krožnem razvrstiš na notranji pas, ko greš do drugega ...prikaži več ali tretjega izvoza, da pri tem svoj namen nakažeš s smernikom,... če to počneš si že nekje na mojem nivoje. in če v nekaj sto tisoč kilometrih še nisi povzročil prometne, potem si že vsaj tako nevaren kot jaz! bedaki so pa vsepovsod, med avtomobilisti jih je bistveno več kot med motoristi. ni velika hitrost tukaj edini pokazatelj, je pa najbol simpl in za to ne rabiš bit neki jaki um, da na take s prstom kažeš. mimogrede, kolikokrat motorist ubije avtomobilista, da je zmeraj taka nestrpnost s strani slednjih? no, saj meni je jasno da gre samo za faušijo, ker z avtom si velikokrat pač prisiljen v koloni cijazit, motor pa lepo mimo...