Avto
231 ogledov

5 sedežev, 9 glav

vožnja, voznik, volan Shutterstock
120 evrov je kazen, če se v vozilu prevaža več ljudi, kot veleva homologacija vozila.

Ljubljanski policisti so pred kratkim naleteli na renault clio, v katerem je bilo devet ljudi, poleg dveh odraslih sedem otrok, starih od dve do 16 let. To ni osamljen primer, saj so policisti lani ugotovili 1.422 kršitev, povezanih s tovrstnim prevozom ljudi.

Spomin na tragično nesrečo še živ

Na policiji pravijo, da se takšne kršitve pojavljajo predvsem pri voznikih kombijev pri tujcih. Še bolj vzbuja skrb, da se tako ob koncih tedna prevažajo tudi mladi ob odhodu na zabave in z njih. Naj spomnimo, da so v hudi prometni nesreči na Celovški cesti v Ljubljani leta 2005 v avtomobilu, v katerem je bilo sedem ljudi, življenje izgubili trije nadarjeni mladi atleti.

"V avtomobil ne sme iti več ljudi, kolikor je v njem sedežev in varnostnih pasov, saj so lahko pri morebitni nesreči poškodbe zelo hude; veliko je tudi primerov, ko so ljudje poleteli iz avtomobila," opozarja inštruktor varne vožnje AMZS Danijel Granda in nadaljuje: "Pri preobremenjenem avtomobilu se porušijo vozne zakonitosti. Preglednost je na vse strani slaba, zavorna pot se poveča, še večjo nevarnost pa predstavljata zmanjšana smerna stabilnost in stabilnost v ovinku. Guma preobremenjenost nekaj časa še prenaša, nato pa avto zdrsne in se lahko tudi prevrne.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.