Avto
7880 ogledov

Obvezno prižiganje luči v avtomobilih v dežju in megli?

Megla Profimedias
Državljana je zmotilo, da vozila v dežju in megli nimajo prižganih žarometov.

"Predlagam, da se uvede predpis, ki določa, da imajo vozniki motornih vozil vedno prižgane tudi zadnje luči," se glasi predlog vladi, ki ga je na njenih spletnih straneh objavil državljan. 

Megla Avto Meglenke uporabljajte le v megli!

Zapisal je, da velikokrat opaža, predvsem pri novejših avtomobilih s posebnimi dnevnimi lučmi, da imajo vozniki prižgane zgolj sprednje dnevne luči, ki ne svetijo s polno močjo kot glavni žarometi, zadaj pa pogosto žarometi sploh ne svetijo. Tovrstna praksa na slovenskih cestah ga zmoti predvsem v tunelih, oziroma, ko se mrači, pa tudi v megli in dežju. Zato predlaga vladi, da v zakon uvede pravilo, da morajo žarometi, spredaj in zadaj svetiti podnevni in ponoči. 

Opel astra Žarometi Avto Žarometi spet ključen faktor varnosti na cestah

"Tudi ob lepem vremenu podnevi je vidljivost avtomobila tako boljša. Še posebej pa se opazi nevidnost avtomobila v dežju, sploh na avtocestah, kjer se voda dviguje s tal v zrak in se ustvari meglica," še dodaja. 

Sledimo mednarodnim smernicam

Na Ministrstvu za infrastrukturo v odgovoru citirajo Zakon o pravilih cestnega prometa, ki veleva, da mora voznik motornega vozila ali skupine vozil voziti v cestnem prometu s prižganimi dnevnimi svetilkami ali zasenčenimi žarometi. Vse zahteve glede vgradnje svetlobnih in svetlobno - signalnih naprav na vozilu določa Pravilnik, ki glede električne vezave določa, da so svetilke za dnevno vožnjo vključene samostojno in niso vklopljene istočasno kot prednje in zadnje pozicijske svetilke, gabaritne svetilke, bočne svetilke in svetilke zadnje registrske tablice. 

Robert Lešnik Avto "Meglenke so le še za okras“

Tako namreč zahteva mednarodno veljavni pravilnik, ki velja tudi v Republiki Sloveniji in po katerem proizvajalci izdelujejo in homologirajo vozila, ki se lahko dajejo promet v Evropski uniji in ostalih državah, ki priznavajo mednarodne pravilnike UN/ECE. Hkrati Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da mora voznik ob zmanjšani vidljivosti uporabljati zasenčene žaromete ali meglenke ali kombinacijo teh žarometov.

Komentarjev 16
  • wolf.ata 11:37 05.september 2017.

    prav razmišlja,vendar bi bilo dosti,če bi zraven dnevnih (prve led luči ponavadi) gorele še zadnje pozicijske luči (2x 5w),ki ne požrejo veliko toka,energije in bi bil avto tudi v tunelu lepo viden,to bi bilo zadosti zaradi vidnosti od zadaj,pa tudi ...prikaži več okoljevarstvena stroka bi bila zadovoljna

  • Bashan 09:52 05.september 2017.

    Ni potrebe. Podnevi je potreben spredaj DRL (dnevna luč), da te nasproti vozeči vidijo. Zadaj avto itak vidiš ker se mu približuješ od zadaj. Ponoči, v megli, v tunelu se pa DRL avtomatsko ugasne in prižgejo sprednje kratke luči, sprednje ...prikaži več pozicijske ter zadnje pozicijske. Tak je zakon (ne slovenski!), tako so lampe razvite in homologirane. Seveda govorim o novejših avtomobilih, za kakega starega Yugota pa mora voznik sam prižgati luči, ko spelje :)

  • Janez_53 08:55 05.september 2017.

    Eoss, si sploh prebral članek? Govora je o ZADNJIH LUČEH!

Sorodne novice