Musk bo kralj baterij

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Panasonic in Tesla nameravata zgraditi milijardo dolarjev vredno tovarno baterij.
Oglej si celoten članek

Lastnik podjetja Tesla Elon Musk bo združil moči z japonskim proizvajalcem elektronike Panasonicom. Podjetji se dogovarjata o gradnji milijardo dolarjev vredne tovarne baterij v ZDA.

Japonski elektronski gigant je k sodelovanju pri projektu povabil tudi več drugih japonskih podjetij, saj želi tako znižati proizvodne stroške litij-ionskih baterij, ki jih uporabljajo električna vozila.

Proizvodnja omenjenih baterij predstavlja velik delež končne cene električnega vozila, z znižanjem stroškov njihove proizvodnje pa želijo v Tesla Motors električna vozila narediti bolj dostopna širšemu krogu kupcev.

Novo tovarno, v kateri bodo potekali vsi proizvodni procesi od surovine do končnega izdelka, naj bi odprli leta 2017. V njej naj bi tako izdelovali majhne lahke baterije za vozila Tesla Motors, po možnosti pa tudi za Toyota Motor in druge avtomobilske proizvajalce.

Panasonic je s Tesla Motors sodeloval že pri razvijanju nove generacije avtomobilskih baterij, lani pa je razširil pogodbo o dobavi litij-ionskih baterij na okoli dva milijona enot do leta 2017.

Iz japonskega podjetja so še sporočili, da proučujejo vse možnosti za poglobitev sodelovanja s kalifornijskim podjetjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.