Avto
64 ogledov

Musk bo kralj baterij

Alternativna mobilnost v Centru energetskih rešitev Anže Petkovšek
Panasonic in Tesla nameravata zgraditi milijardo dolarjev vredno tovarno baterij.

Lastnik podjetja Tesla Elon Musk bo združil moči z japonskim proizvajalcem elektronike Panasonicom. Podjetji se dogovarjata o gradnji milijardo dolarjev vredne tovarne baterij v ZDA.

Japonski elektronski gigant je k sodelovanju pri projektu povabil tudi več drugih japonskih podjetij, saj želi tako znižati proizvodne stroške litij-ionskih baterij, ki jih uporabljajo električna vozila.

Proizvodnja omenjenih baterij predstavlja velik delež končne cene električnega vozila, z znižanjem stroškov njihove proizvodnje pa želijo v Tesla Motors električna vozila narediti bolj dostopna širšemu krogu kupcev.

Novo tovarno, v kateri bodo potekali vsi proizvodni procesi od surovine do končnega izdelka, naj bi odprli leta 2017. V njej naj bi tako izdelovali majhne lahke baterije za vozila Tesla Motors, po možnosti pa tudi za Toyota Motor in druge avtomobilske proizvajalce.

Panasonic je s Tesla Motors sodeloval že pri razvijanju nove generacije avtomobilskih baterij, lani pa je razširil pogodbo o dobavi litij-ionskih baterij na okoli dva milijona enot do leta 2017.

Iz japonskega podjetja so še sporočili, da proučujejo vse možnosti za poglobitev sodelovanja s kalifornijskim podjetjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.