Avto
80 ogledov

Delnice Tesle naj bodo v manjšini

Delnice Žurnal24 main
Delnice. Avtomobilske znamke so bile v letu 2013 v zelenih številkah. Tesline poletele v nebo.

Borza. Čeprav je avtomobilska industrija v Evropi leto 2013 preživela turbulentno, so se določeni proizvajalci na krizo dobro pripravili in izgubo nadomestili z agresivnim trženjem na razvijajočih se trgih. Strokovnjak za kapitalske trge pri Hypo Alpe-Adria-Bank Janez Javornik svetuje, da se izplača kupovati delnice tistih avtomobilskih podjetij, ki so se na krizo pripravila v smislu racionalizacije stroškov in osvajanja novih trgov, kot sta kitajski in ruski. “Tu so bili zmagovalci Nemci,” pravi, izpostavlja pa tudi Hyundai in Kio, ki sta bila v preteklih letih sposobna izdelovati stroškovno “najcenejša” vozila, kar je se poznalo tudi pri maloprodajnih cenah.

Treba je prepoznati trend

Avtomobilska industrija kupce že nekaj let preizkuša z električnimi vozili, ki jim v prihodnosti napovedujejo lepše čase, že zdaj pa se veliko pričakuje od električnega golfa in BMW i3. “Električna vozila ponujajo podjetja, ki so vodilna že na 'naftnem področju'. Prepoznala so nov trend, zato bodo verjetno tudi iz te tekme izstopila kot zmagovalec, enako velja za dobavitelje,” meni Javornik in dodaja, da se lahko tisti, ki se ne bodo znali prilagoditi, znajdejo v finančnih težavah.

Delnice Tesle izstopale

Pregledali smo poslovanje z delnicami desetih avtomobilskih podjetij. Prav vsa so bila v obdobju od 1. januarja lani do 1. januar letos dobičkonosna. Najbolj bode v oči rast Teslinih delnic, ki so v tem obdobju pridobile 324 odstotkov vrednosti, in delnic Fiata, ki so po objavi celotnega prevzema Chryslerja v enem dnevu skočile za 16 odstotkov. Javornik svetuje previdnost pri poslovanju z avtomobilskimi delnicami: “Avtoindustrija spada v panogo trajnih dobrin, kjer so nihanja večja od povprečja. Gre za tipično ciklično panogo, ki se v obdobjih rasti poveča nadpovprečno in seveda tudi obratno – v korekciji so izgube običajno večje od povprečja," komentira rast Teslinih delnice: "Delnice Tesle Motorsa so močno špekulativne, zato svetujem, naj v portfelju delnic predstavljajo manjšo utež, do pet odstotkov. Delnica je v preteklem letu dosegla nadpovprečno rast, njihov model S je bil tudi izbran za avto leta. Je pa treba omeniti, da so pri teh cenah finančni kazalci ekstremno visoki, tudi njihova celotna tržna kapitalizacija je vredna skoraj za polovico Fordove. V preteklem letu smo doživeli sicer že večjo korekcijo ob novici, da je nekaj njihovih avtomobilov zagorelo, vendar se je po pridobitvi petih zvezdic s strani vladne agencije rast ponovno nadaljevala. Delnica Tesle je bolj "čustvena" kot "razumska", saj se večina investitorjev odločajo za nakup na podlagi govoric in nikakor ne na podlagi temeljnih analiz oziroma vrednotenja podjetja." 

Javornik za skok Fiatovih delnic pravi, da je bil pričakovan: "Gre za sinergijski učinek, ki bo podjetju prinesel nižje stroške in določene popuste pri dobaviteljih. Vse to se bo poznalo pri nižjih stroških izdelave avtomobila. Na prodajni strani se bo Fiatu veliko bolj odprl ameriški trg, kjer niso bili toliko prisotni – morda tudi z blagovnimi znamkami Alfa Romeo in Maserati."

Komentarjev 2
  • puys 09:05 16.januar 2014.

    Lep znak, da bodo električna vozila morali čim prej dati na trg po normalni ceni, sicer jih bo konkurenca povozila.

  • KOJAK 09:23 15.januar 2014.

    Enkrat pišete da prodaja vozil upada, drugič da jim delnice rastejo.