Avto
37 ogledov

Fiatove delnice skočile za 16 odstotkov

Fiat in Chrysler želta s skupnimi močmi preživeti eno najhujših kriz v zgodovini Žurnal24 main
Delnice italijanskega proizvajalca avtomobilov Fiat so po objavi novice, da namerava kupiti še preostalih 41,5 odstotka Chryslerja, močno poskočile.

Italijani imajo večinski delež v ameriškem Chryslerju že od leta 2009. Fiat bo s celotnim prevzemom Chrylserja formiral po velikosti sedmo največje avtomobilsko podjetje na svetu, saj bodo od sklada za zdravstveno varstvo Chryslerjevih upokojencev VEBA odkupili še preostanek delnic. Sporazum bodo podpisali 20. januarja.

Fiatove delnice so po objavi novice v samo enem dnevu zrasle za 16 odstotkov, kar je največji skok od leta 2009. Tudi sicer je za lastnike Fiatovih delnic uspešno leto, saj so lani pridobile kar 57 odstotkov vrednosti. Finančni analitik Max Warburton je tako visok skok vrednostni delnic označil za presenečenje, a hkrati naznanil, da je Fiat naredil dobro potezo za nadaljnji razvoj podjetja.

Bolj mešani občutki ob napovedi celotnega prevzema Chryslerja so v Italiji, kjer je Fiat največje zasebno podjetje. Italijanski sindikat je v strahu, da bo Fiatova globalna širitev pomenila manj delovnih mest v Italiji. Sindikalisti so takoj zahtevali zagotovila, da dogovor ne bo škodil italijanskim delavcem. Pri tem so za pomoč prosili celo italijansko vlado. V Fiatu je skupno zaposlenih 215 tisoč delavcev, tretjina jih je v Italiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.