Naftni velikan ne verjame več v bencinske črpalke

Foto: Epa
Foto: Epa
Osredotočite se na e-mobilnost sporoča naftni velikan, ki ne verjame več v bencinske črpalke kot jih poznamo danes.
Oglej si celoten članek

Francoska naftna družba Total prodaja svojo mrežo bencinskih črpalk v Nemčiji in na Nizozemskem kanadski skupini Couche-Tard. Namesto tega se bo podjetje osredotočilo na krepitev elektromobilnosti. Francozi verjamejo, da se bo trend v naslednjih letih še stopnjeval, poroča nemški Automobilwoche.

Avto Sitnost, ki bo še dolgo z nami

Po podatkih TotalEnergies je v prodajo v Nemčiji in na Nizozemskem vključenih 1198 bencinskih črpalk. Francoska družba je v izjavi za javnost zapisala: "TotalEnergies ni vodilna na trgu v Nemčiji in na Nizozemskem. V obeh državah se želimo osredotočiti na razvoj novih oblik mobilnosti (elektrika in vodik)." Kanadski kupec Couche-Tard bencinske črpalke upravlja v večini s kombinirano ponudbo večjih trgovin in restavracij in se ne zanaša le na prihodke s strani goriva.

Foto: Žurnal24 Vodikov avtobus v Ljubljani

To je razlog Natočila gorivo in pojasnila, zakaj je plačala premalo

V naslednjih desetletjih bo vse drugače

V preprostem jeziku to pomeni, da želi Total namesto klasičnih polnilnic s črpalkami za vozila z notranjim zgorevanjem graditi vodikove polnilnice in s tem energentom povezano polnilno infrastrukturo. To pomeni brezkompromisen korak v novo mobilnost. Leta 2015 je TotalEnergies prodal svojo mrežo bencinskih črpalk v Italiji, Švici in Veliki Britaniji. Francozi želijo do leta 2050 postati ogljično nevtralni. Podlaga za odločitev naj bi bila tudi prepoved prodaje vozil z motorji na notranje zgorevanje od leta 2035 naprej v državah EU. Automobilwoche tudi piše, da Total ne verjame v prihodnost z e-gorivi na črpalkah, prav tako ne večji konkurenti, kot je Shell.

Zastonj gorivo Zastonj gorivo ni bila prvoaprilska šala

Totalova poteza je presenetljiva, vendar sledi dolgoročni tržni poti. Po podatkih BP le deset do dvajset odstotkov trenutnega zaslužka operaterja bencinske črpalke Aral izvira iz same prodaje goriva, preostalo pa predstavljajo hitri nakupi na bencinski črpalki, poroča nemški Handelsblatt.

Pozor, če to počnete Ali lahko točim gorivo, če je motor prižgan?

Foto: MatijaJanežič Tesla polnilnica

Namesto tega se podjetja za proizvodnjo mineralnih olj že dolgo osredotočajo na e-mobilnost. Konkurent Shell se je zdaj pridružil polnilnemu omrežju Ionity in nedavno kupil največjega švicarskega operaterja polnilnih postaj. V skupino Shell po novem spada tudi start-up podjetje Ubitricity iz Berlina, ki omogoča polnjenje električnih avtomobilov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:56 21. Marec 2023.

    židovsko uničenje Evrope in zamenjava prebivalstva z ljudmi, ki koncepta svobode ne poznajo in bodo židi za njih uredili velika …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.