Avto > Iz druge roke
22895 ogledov

Ali lahko točim gorivo, če je motor prižgan?

Bencinska črpalka Saša Despot
Dogaja se poleti in pozimi. Pri mrzlih zimskih temperaturah si ne želimo prekiniti gretja, v vročih zimskih dneh pa hlajenja kabine, zato bi marsikdo rad pustil motor teči tudi, ko v avtomobil toči gorivo.

Najprej poudarimo, da to ni pri nas prepoveduje zakon oziroma Pravilnik o tehničnih zahtevah za gradnjo in obratovanje postaj za preskrbo motornih vozil z gorivi, bolj natančno, njegov 159. člen. Točenje goriva v avtomobil s prižganim motorjem torej ni dovoljeno in z njim storimo prekršek.

bencinska črpalka, gorivo POZOR Avto Tega nikar ne počnite med točenjem goriva

Na omenjeni člen so nas opozorili tudi pri Petrolu. V skladu z njim imajo vsa točilna mesta na črpalkah na vidnih mestih območja, ki so ogroženo zaradi ravnanja z gorivom, nameščene opozorilne znake. Ti opozarjajo, da je točenje goriva pri delujočem motorju ali delujočem ogrevnem agregatu, sem denimo spada »webasto«, prepovedano.

bencinska črpalka gneča | Avtor: Jure Banfi, mariborinfo.com Jure Banfi, mariborinfo.com

Ob tem si vseeno lahko postavimo vprašanje, če je točenje goriva v avtomobil s prižganim motorjem sploh možno? Strokovnjaki pravijo, da je, vendar ni priporočljivo, saj lahko delujoči motor še poveča nevarnost, da bo statična elektrika vnela hlape goriva v posodi. Tveganje namreč ni v tem, da se bo vnelo samo tekoče gorivo, ampak bolj verjetno, da bo prišlo do vžiga hlapov, ki so se nabrali v posodi in skozi odprtino za točenje izhajajo iz nje.

Bencinska črpalka Avto Sitnost, ki bo še dolgo z nami

Jonathan Ganther, ustanovitelj ameriške mreže servisnih delavnic Brakes To Go, pravi, da točenje goriva v prižgani motor ni nujno slabo za avtomobil, vendar se prav lahko zgodi, da se bo prižgala neprijetna lučka »Check Engine«. Avtomobili so namreč zasnovani tako, da zaznajo tudi najmanjša uhajanja gorivnih hlapov iz posode za gorivo, gorivnih vodov ali motorja. Ko točite gorivo, odprete posodo, ki je sicer zatesnjena, s tem pa začnejo bencinski hlapi izhajati iz nje. To pa je ob prižganem motorju že lahko alarm za avtomobilski računalnik, ki lahko izvede prehod na zasilno delovanje.

bencinska črpalka, gorivo Avto Zakaj se ročka za polnjenje na črpalki včasih zatakne?
Komentarjev 1
  • Ender3 14:28 17.december 2022.

    Dober prispevek, na zanimivo vprašanje !!