Avto > Iz druge roke
50992 ogledov

Tega nikar ne počnite med točenjem goriva

bencinska črpalka, gorivo
Osem stvari, ki jih nikoli ne bi smeli početi pri točenju goriva!

Čeprav so incidenti na bencinskih črpalkah redkost, se dogajajo. To je osem stvari, ki jih nikoli ne bi smeli početi pri točenju goriva!

mehanik Odlok vlade Avto Odlok vlade: Namesto 100 evrov plačali za popravilo 1.500 evrov in več

Motor vozila naj bo ugasnjen

Že v navodilih za rokovanje z vozilom piše, da v primeru dolivanja goriva izklopite motor vozila, preden odprete loputo odprtine za dolivanje goriva. Prav tako morate izklopiti vse pomožne 12-voltne vire napajanja. To so razni polnilci za telefone ali cigaretni vžigalniki. Vse, kar lahko zaneti požar. 

Gorivo v Venezueli | Avtor: Reuters Reuters

Med točenjem goriva bodite zunaj vozila

Čeprav ni toka, le visoka napetost, pa je lahko statična elektrika nevarna pri točenju goriva. Na spletu najdemo številne posnetke, ko je med točenjem goriva iskra iz obleke povzročila požar in eksplozijo vozila. Najbolj problematična so sintetična oblačila, kot je pulover iz umetne mase. Če ga slečemo v temi, vidimo, da se znotraj iskri. Pri statični elektriki toka ni, napetost pa je zelo velika. Ena od možnosti je, da se, ko vstanemo iz vozila, primemo za nek kovinski del na avtomobilu, kot na primer zapiralo na B stebričku. 

H7 žarnica za avto žaromet Mehanik pojasnil Avto Mehanik pojasnil: Raje žarnica iz trgovine kot iz rezervnega kompleta

Ne uporabljajte svojega mobilnega telefona

Mobilniki so bencinu nenevarni, a telefonirati vseeno ne smete. Čeprav ne boste povzročili električne iskre, ko uporabljate mobilni telefon okoli rezervoarja za gorivo, se izogibajte uporabi telefona, saj boste le na ta način ostali osredotočeni na to, kar počnete. Naftni trgovci so za zurnal24.si priznali, da v resnici moderni mobiteli predstavljajo izredno majhno neposredno grožnjo. Na Petrolu so vseeno dodali potencialno nevaren scenarij, ko bi uporabniku poleg bencinske ročke na tla padel telefon, pri tem pa bi iz njega izpadla baterija, kar bi bil morebiten razlog za nastanek iskre. Kljub temu pa opozorila na bencinskih servisih ohranjajo, saj želijo preko njih goste opomniti, da je njihova varnost na prvem mestu in jih spodbuditi k temu, da ob točenju goriva mobilne aparate pospravijo in se tako izognejo morebitnim nevšečnostim, kot so nenamerna zamenjava goriv, polita vnetljiva goriva.

Bencinska črpalka | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Posode za gorivo ne napolnite preveč

Večina ročic za točenje goriva se izklopi samodejno, ko je posoda za gorivo polna. Zato zaupajte črpalki in ne nadaljujte z dolivanjem goriva. S tem se boste izognili razlitju goriva po vozilu, rokah in tleh. Lahko pa se zgodi, da se ročica tudi zatakne. Ročice za točenje goriva so namreč zasnovane tako, da samodejno ustavijo točenje, ko tlačno tipalo v njih zazna, da je prišlo do spremembe tlaka bencinskih hlapov. Na vrhu vsake »pištole« je namreč odprtina, ki iz posode za gorivo med natakanjem odvaja zrak, da točenje goriva poteka hitreje in bolj tekoče. V tej odprtini je tudi tipalo, ki zaznava spremembe zračnega tlaka v posodi za gorivo. Ko se dovod zraka prekine, »pištola« klikne in ustavi točenje goriva.

BMW serija 3 Nasvet mehanika Avto Rad bi imel rabljenega audija ali BMW, to pravita mehanika

Pazite, da bencin ne pride v stik s kožo

Čeprav marsikomu prija vonj po bencinu, pa gorivo na rokah ni zdrava stvar, niti v manjših količinah. Sestavino benzen, ki je del bencina, namreč zdravstvene raziskave povezujejo s številnimi boleznimi, predvsem rakotvorni: "Edina zdrava koncentracija benzena, s katero še velja priti v stik je - nič," se glasi že več desetletij staro priporočilo ameriškega inštituta za goriva. Zato med točenjem goriva uporabljajte priložene rokavice za zaščito kože. Če vseeno pride bencin na kožo, prizadeto mesto sperite z mlačnim milom in vodo. Če vam hlapi bencina zaidejo v oči, jih spirajte z vodo iz pipe vsaj 15 minut in odstranite kontaktne leče. Izogibajte se drgnjenju oči. K sreči smo benzenu, pa še to v majhnih količinah, po navadi izpostavljeni le na bencinskem servisu, kjer še najbolj moti trdovraten vonj, ki lahko ostane zaradi držanja zamazane ročke. Precej bolje od tenkih plastičnih rokavic na črpalkah se obnesejo medicinske rokavice za enkratno uporabo iz nitrila, ki so precej bolj odporne pri varovanju kože pred škodljivimi kemikalijami. Kot prvo pomoč nekateri predlagajo bolj naravne metode, to je razredčen limonin sok, beli kis za vlaganje ali čisti alkohol, ki so vsi zelo učinkoviti v boju proti benzenovim molekulam in nevtralizacijo vonja.

Ogenj na bencinski črpalki | Avtor: Youtube Youtube

Otroke imejte v avtu

Otroci naj med točenjem goriva na bencinski postaji ostanejo v avtu. Ne samo, da bodo zaščiteni pred strupenimi hlapi, tudi sami boste bolj osredotočeni na to, kar počnete. Ne verjamete. Policisti so pred časom poročali, da je zmeden starš starejšega otroka pozabil na bencinski postaji na avtocestnem počivališču na Gorenjskem. Otrok je namreč odšel na stranišče, starš pa ob odhodu s počivališča ni opazil, da ga ni v vozilu, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

popravilo mehanik servis servisna delavnica rezervni del Preverjamo Avto Skok cen materiala za servisiranje vozil, kaj pa avtomehanične ure?

Ne kadite

Čeprav je to že samo po sebi samoumevno, pa ni redkost, da na bencinski črpalki videvamo ljudi s cigaretami v ustih. Nikoli ne kadite v bližini črpalke. Prav tako pospravite vžigalnike in vžigalice.

V primeru požara

Če med točenjem goriva opazite požar, se držite stran od vozila. Šobo pustite na mestu in nemudoma obvestite zaposlenega na bencinski črpalki.

Komentarjev 4
  • Odess_Yanez 08:35 13.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar Lemsnialla
    Lemsnialla 20:42 12.februar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Toma 19:19 12.februar 2022.

    Kako lahko natočiš gorivo ne da bi iztopil iz vozila???