Avto > Iz druge roke
16671 ogledov

Zakaj se ročka za polnjenje na črpalki včasih zatakne?

bencinska črpalka, gorivo
Ne zgodi se prav pogosto, a vsak voznik se je na črpalki gotovo srečal s pojavom, ko polnilna ročica preprosto noče točiti goriva in se stalno izklaplja. Je v tem primeru kaj narobe z avtomobilom ali ročko?

Včasih polnjenje posode z gorivom traja le nekaj minut, včasih pa se zaplete in polnilna ročka se neprestano izključuje, kot da bi vas opozarjala, da je v avtomobilu dovolj goriva in bi se dizel ali bencin lahko prelil čez rob polnilne odprtine. Vendar pa je posoda za gorivo prazna. Kako je to mogoče?

Bencinska črpalka Avto Sitnost, ki bo še dolgo z nami

Strokovnjak iz ustanove UST TRaining Bent Thomas  pravijo, da za ta pojav nikoli ni kriva okvara na avtomobilu, ni pa rečeno, da ni povezana z avtomobilom. Medtem, ko se sam postopek natakanja goriva s polnilno ročico v odprtino za gorivo na avtomobilu v zadnjih desetletjih skoraj ni spremenil, so se močno spremenile polnilne postaje, predvsem ko gre za njihovo varnost.  

Rezervoar gorivo črpalka bencin | Avtor: Profimedia Profimedia

Potencialni metalec ognja

Polnilna ročka je namreč lahko potencialni »metalec ognja« in zato, da se spremeni vanj, je pogosto dovolj le majhna iskra. Zato ni nič nenavadnega, da so proizvajalci polnilnih postaj na bencinskih črpalkah zelo previdni in stalno izpopolnjujejo sisteme za preprečevanje nenadzorovanega iztekanja goriva. Vzrok za težave med natakanjem goriva so torej lahko varnostne zahteve.

Bencin Končno Avto Konec bencina, ki je povzročal bolezni in kriminal

Vsaka sodobna polnilna ročka je namreč opremljena s tipalom, ki lahko brez vašega posredovanja v trenutku ustavi natakanje goriva. Zadeva je precej preprosta. V vratu polnilne ročke je poleg glavne cevi dodatna cevka z membranskim ventilom. Če skoznjo teče zrak, je vse v redu in točenje goriva poteka nemoteno, če pa se v vratu ročke poveča nivo goriva in zablokira pretok zraka skozi dodatno cevko, nastali vakuum takoj zapre glavni ventil.

Bencinska črpalka | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Če pa ročka dovod goriva zapre še preden je posoda polna, to pomeni, da nekaj blokira pomožno cevko in preprečuje, da bi skoznjo tekel zrak. To se lahko zgodi tedaj  ko je pretok goriva skozi glavno cev premočan in zato gorivo ne more nemoteno teči skozi polnilni vrat posode za gorivo na avtomobilu.

Spremenjeni tlak polnjenja

Na ta pojav si občutljivi predvsem majhni avtomobili s kratkimi polnilnimi vratovi. Težavo lahko odpravi rahlejši stisk polnilnega ventila, ko s počasnejšim tokom goriva zmanjšamo tlak v pomožni cevki, včasih pa je dovolj že sprememba kota polnilne ročke v odprtini za polnjenje goriva.  Če niti to ne pomaga, lahko srečo preskusite na drugi bencinski črpalki z nižjim polnilnim tlakom. Polnilni trak na črpalkah namreč običajno sega od 2 do 3 bara.

bencinska črpalka, gorivo Avto Kje je gorivo najdražje in kje najcenejše

Lahko pa se soočite s popolnoma drugačno težavo. Bencinska črpalka je namreč lahko nastavljena na nižji tlak, ki lahko precej podaljša polnjenje. Tudi v tem primeru ja razlog varnost. Včasih je za to kriv zamašen filter za gorivo, a redko, saj na črpalkah redno skrbijo za menjave. Bolj pogosto je vzrok v tem, da je tipalo, ki primerja tlak goriva v cisternah in polnilni postaji, zaznalo nepravilnost in zato samodejno zmanjšalo pretok goriva. Če pride do tega, bo gotovo primerno, da o težavi obvestite prodajalca na črpalki, če pa se težava pogosto ponovi, pa je morda dobro, da zamenjate priljubljeno črpalko.

bencinska črpalka Ukrepi Avto Obstaja tudi drugačna pot do cenejšega goriva

bencinska črpalka | Avtor: Profimedia Profimedia

bencinska črpalka, gorivo Pomembna sprememba Avto Letos novosti pri gorivu, kaj to pomeni za starejša vozila?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.