Avto
22983 ogledov

Kje je gorivo najdražje in kje najcenejše

bencinska črpalka, gorivo
Primerjava cen goriv v Evropi.

Cene naftnih derivatov v Sloveniji so od 15. marca letos regulirane. Za 95-oktanski bencin je treba plačati 1,503 evra, za liter dizelskega goriva pa 1,541 evra. To je občutno manj kot v večini držav po Evropi, kjer boste drago gorivo točili v Nemčiji.

slovenija 29.04.2010 tankanje goriva, bencin, gorivo, petrol, bencinska crpalka; Velika napaka Avto Velika napaka voznikov, ki jo počnejo ob divjanju cen goriv

Po podatkih Zveznega statističnega urada je dizelsko gorivo v Nemčiji 4. aprila stalo 2,06 evra na liter. To je 45 centov več kot v sosednji Poljski. Le malo držav v Evropi ima višje cene goriva kot Nemčija. V vsej EU lokalno ceno dizla presegata le Finska in Švedska. Tako kažejo podatki nemškega Zveznega statističnega urada. Gorivo je dražje kot v Nemčiji tudi v Švici, kažejo podatki Touring Club Switzerland.

Novice: Pozor, sosedi bodo tujcem za gorivo zaračunavali več | Avtor: Epa Epa

Policija Razpis policije Avto Prodajali rabljeno gorivo, zdaj so povedali, zakaj ga v svoje avte ne bi točili

Liter dizla v Luksemburgu stane 1,76 evra, v Avstriji 1,84 evra in v Franciji 1,89 evra. Na Danskem in Češkem je cena za liter 1,93 evra, v Belgija 2,02 evra in na Nizozemska z 2,04 evra. Po znanih podatkih najcenejši dizel v EU točijo v Malti po 1,21 evra za liter in na Madžarskem, kjer so cene prav tako regulirane po 1,42 evra. Na Hrvaškem liter dizla po podatkih z začetka tedna stane 1,79 evra.

Olje za cvrtje kot gorivo To pravi mehanik Avto Namesto dizla cenejše olje za cvrtje? To pravi mehanik

Nemčija je tudi ena najdražjih držav v Evropi, ko gre za premium bencin E5. 4. aprila je E5 stal 2,06 evra za liter. Več so plačevali le vozniki na Finskem, Nizozemskem in Danskem. Najcenejša je bila na začetku meseca Poljska, kjer je treba za liter bencina E5 odšteti 1,42 evra za liter. Sledile so ji Avstrija z 1,72, Luksemburg z 1,73, Češka z 1,81 in Francija z 1,83 evra za liter. Pri nas je cena za liter 1,819 evra.

bencinska črpalka, gorivo Zastonj gorivo Avto Zastonj gorivo ni bila prvoaprilska šala

Ključni razlog za razlike so različni davki. Nekatere države, kot so Italija, Francija, Belgija in Nizozemska, so znižale davke kot odgovor na izjemno zvišanje cen goriva, ki ga je povzročila vojna v Ukrajini. Na splošno se ukrajinska vojna bolj čuti na nemški bencinski črpalki kot v večini drugih držav EU, kažejo podatki, ki jih tedensko objavlja Komisija EU. Na primer, dizel je bil v Nemčiji (4. aprila) za 39,5 centa dražji kot pred vojno v Ukrajini (od 21. februarja). Le za Poljsko, Švedsko, Češko in Latvijo je porast absolutnih številk večji.

V večini drugih držav EU pa so povišanja cen goriv v primerjavi z ravnjo pred začetkom vojne bistveno nižja - kar je lahko tudi posledica znižanja davkov ali drugih vladnih ukrepov. Če gledamo povprečje držav EU, je bilo povprečno povišanje cen 27 centov za liter.

Komentarjev 3
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 20:32 12.april 2022.

    V Avstriji ima vsaka bencinska postaja svojo ceno naftnih derivatov. Dve strani cen naftnih derivatov z dne 4.4.2022 v različnih državah. Cene so različne za isto državo na isti dan. https://www.cargopedia.net/europe-fuel-prices https://www.tolls.eu/fuel-prices

  • Pikica42 18:18 12.april 2022.

    La že te