Naj ne pleše naokoli

Prtljaga. Pravilno nalaganje prepreči hude posledice.
Oglej si celoten članek

Foto: Žurnal24 Varen varčen voznik logo “Zelo pogosta napaka voznikov je, da v kritičnih razmerah med naglim zaviranjem lovijo predmete po avtomobilu, s čimer lahko zapravijo usodni trenutek za varno izogibanje nesreči,” opozarja inštruktor Danijel Granda z AMZS-centra varne vožnje Vransko.

Medtem ko je treba večje predmete s sedežev položiti za naslonjala, manjši tja ne spadajo, saj lahko med zaviranjem šinejo pod sedežem med stopalke.

Foto: Andrej Leban prtljaga, avto Nikar pa predmetov, kakršni so torbice in lutke, ne odlagajte na prtljažno polico, saj lahko že razmeroma lahek predmet v nesreči postane izstrelek, ki utegne potnike hudo dodatno poškodovati. Mobilnik, ključe in podobno pospravljajte v primerna odlagališča v avtomobilu.

Pomagajte si s pasom

Najvarneje je, da vso prtljago vestno pospravljate v prtljažnik. Pri tem jo naslonite ob naslonjala zadnjih sedežev in z drugimi predmeti učvrstite tako, da se ne more gibati levo in desno. Veliko avtomobilov ima v ta namen vsaj med dodatno opremo priročno elastično mrežo.
Tudi če uporabite zaščitno mrežo, prtljaga ne sme gledati prek zadnje vrste sedežev, saj s tem ovira pogled nazaj.

Foto: Andrej Leban prtljaga, avto, Danijel Granda

Če na zadnjih sedežih ni potnikov, sedeže dodatno učvrstite s križnim pripenjanjem varnostnih pasov, daljše predmete, recimo hladilnik, pa med prevozom zavarujte s posebnimi trakovi.

Če uporabljajte strešni kovček, ga napolnite tako, da se predmeti ne bodo gibali, a obenem pazite, da ne bo pretežek, saj bo sicer zmanjšal stabilnost vozila. Pri prevozu koles na strehi uporabljajte zanesljive nosilce.

Prijavite se za tekmovanje v varčnem ali varnem vozniku. Več na www.zurnal24.si/vransko

Foto: Žurnal24 Varen varčen voznik sponzorji

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.