Avto
22 ogledov

Naj ne pleše naokoli

prtljaga, avto, Danijel Granda Andrej Leban
Prtljaga. Pravilno nalaganje prepreči hude posledice.

Varen varčen voznik logo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
“Zelo pogosta napaka voznikov je, da v kritičnih razmerah med naglim zaviranjem lovijo predmete po avtomobilu, s čimer lahko zapravijo usodni trenutek za varno izogibanje nesreči,” opozarja inštruktor Danijel Granda z AMZS-centra varne vožnje Vransko.

Medtem ko je treba večje predmete s sedežev položiti za naslonjala, manjši tja ne spadajo, saj lahko med zaviranjem šinejo pod sedežem med stopalke.

prtljaga, avto | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Nikar pa predmetov, kakršni so torbice in lutke, ne odlagajte na prtljažno polico, saj lahko že razmeroma lahek predmet v nesreči postane izstrelek, ki utegne potnike hudo dodatno poškodovati. Mobilnik, ključe in podobno pospravljajte v primerna odlagališča v avtomobilu.

Pomagajte si s pasom

Najvarneje je, da vso prtljago vestno pospravljate v prtljažnik. Pri tem jo naslonite ob naslonjala zadnjih sedežev in z drugimi predmeti učvrstite tako, da se ne more gibati levo in desno. Veliko avtomobilov ima v ta namen vsaj med dodatno opremo priročno elastično mrežo.
Tudi če uporabite zaščitno mrežo, prtljaga ne sme gledati prek zadnje vrste sedežev, saj s tem ovira pogled nazaj.

prtljaga, avto, Danijel Granda | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Če na zadnjih sedežih ni potnikov, sedeže dodatno učvrstite s križnim pripenjanjem varnostnih pasov, daljše predmete, recimo hladilnik, pa med prevozom zavarujte s posebnimi trakovi.

Če uporabljajte strešni kovček, ga napolnite tako, da se predmeti ne bodo gibali, a obenem pazite, da ne bo pretežek, saj bo sicer zmanjšal stabilnost vozila. Pri prevozu koles na strehi uporabljajte zanesljive nosilce.

Prijavite se za tekmovanje v varčnem ali varnem vozniku. Več na www.zurnal24.si/vransko

Varen varčen voznik sponzorji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.