Najbolj pomembne inovacije leta v avtomobilih

Foto: Porsche
Foto: Porsche
Med najrazličnejšimi izbori, od nacionalnih avtomobilov leta, do najlepših serijskih in konceptnih vozil, najdemo tudi nagrado za najbolj inovativno vozilo Automotive-INNOVATIONS", ki ga pripravlja Center of Automotive Management (CAM).
Oglej si celoten članek

Veliki zmagovalec letošnjega izbora je električni porsche taycan, ki prinaša kar 27 novosti, od tega jih je 13, torej skoraj polovica, svetovnih novosti. Med inovacije električnega Porscheja CAM-ovi znanstveniki med drugim štejejo 800-voltno arhitekturo, dvostopenjski menjalnik na zadnji premi, visoko rekuperacijsko moč do 265 kW in najboljši količnik zračnega upora v segmentu (od 0,22).

Foto: Porsche Porsche taycan

SLOVENSKI IZUM Slovenska inovacija, ki utegne rešiti življenja številnih motoristov

"Zelo smo veseli, da se je naš prvi popolnoma električni športni avto v izboru za nagrado AutomotiveINNOVATIONS že kar takoj zavihtel na najvišje mesto. To je lepa potrditev za inovativnost našega podjetja – za pionirskega duha, ki ga živimo pri Porscheju," je dejal Oliver Blume, predsednik uprave družbe Porsche AG.

Foto: Porsche Porsche taycan

Kmalu Nova tehnologija bo voznikom ponudila Supermanov vid

CAM je neodvisen znanstveni inštitut za empirične raziskave avtomobilov in mobilnosti ter strateško svetovanje na Visoki strokovni šoli gospodarstva (FHDW) v Bergisch Gladbachu. Od leta 2005 tam sodelavci pod vodstvom prof. dr. Stefana Bratzla analizirajo inovacije avtomobilskih proizvajalcev z vsega sveta ter jim vsako leto skupaj z revizijsko in svetovalno hišo PricewaterhouseCoopers (PwC) podelijo priznanja. Za leto 2019/20 so skupaj ocenili okrog 250 serijskih vozil.

Avto Slovenci z inovacijami v posle z avtomobilskimi velikani

Nagrada še za Hyundai in FCA

Za najboljšo varnostno inovacijo so izbrali Hyundaijev sistem za nadzor mrtvega kota s 360-stopinjsko tehnologijo kamere (sistem uporablja tudi sestrska Kia), ki omogoča zaznavanje vozil na sosednjem voznem pasu v zelo širokem kotu, kar ob možnosti prikaza na digitalnih merilnikih zmanjšuje možnost, da bomo ob menjavi voznega pasu spregledali druga vozila v prometu. 

Foto: Kia

Kje se je vzel? Nočni vid, tehnologija, ki se jo bomo hitro navadili

Za najboljšo tehnično inovacijo je bil nagrajen Fiat Chrysler Automobiles (FCA) oziroma znamka Ram, ki je del koncerna, kjer so razvili sistem za spremljanje slepih točk in zaznavanje prikolic, ki se uporablja v vozilih znamke Ram in zagotavlja varnejši način vleke prikolice. Sistem samodejno zazna dolžino priklopnika, ko je priključena. S temi podatki lahko voznika opozori, če je drugo vozilo v slepi točki vozila ali priklopnika, kar vozniku omogoča varno spremembo voznega pasu med vleko.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.