Avto
3011 ogledov

Najbolj pomembne inovacije leta v avtomobilih

Porsche taycan Porsche
Med najrazličnejšimi izbori, od nacionalnih avtomobilov leta, do najlepših serijskih in konceptnih vozil, najdemo tudi nagrado za najbolj inovativno vozilo Automotive-INNOVATIONS", ki ga pripravlja Center of Automotive Management (CAM).

Veliki zmagovalec letošnjega izbora je električni porsche taycan, ki prinaša kar 27 novosti, od tega jih je 13, torej skoraj polovica, svetovnih novosti. Med inovacije električnega Porscheja CAM-ovi znanstveniki med drugim štejejo 800-voltno arhitekturo, dvostopenjski menjalnik na zadnji premi, visoko rekuperacijsko moč do 265 kW in najboljši količnik zračnega upora v segmentu (od 0,22).

Porsche taycan | Avtor: Porsche Porsche

Motorist SLOVENSKI IZUM Avto Slovenska inovacija, ki utegne rešiti življenja številnih motoristov

"Zelo smo veseli, da se je naš prvi popolnoma električni športni avto v izboru za nagrado AutomotiveINNOVATIONS že kar takoj zavihtel na najvišje mesto. To je lepa potrditev za inovativnost našega podjetja – za pionirskega duha, ki ga živimo pri Porscheju," je dejal Oliver Blume, predsednik uprave družbe Porsche AG.

Porsche taycan | Avtor: Porsche Porsche

Kmalu Avto Nova tehnologija bo voznikom ponudila Supermanov vid

CAM je neodvisen znanstveni inštitut za empirične raziskave avtomobilov in mobilnosti ter strateško svetovanje na Visoki strokovni šoli gospodarstva (FHDW) v Bergisch Gladbachu. Od leta 2005 tam sodelavci pod vodstvom prof. dr. Stefana Bratzla analizirajo inovacije avtomobilskih proizvajalcev z vsega sveta ter jim vsako leto skupaj z revizijsko in svetovalno hišo PricewaterhouseCoopers (PwC) podelijo priznanja. Za leto 2019/20 so skupaj ocenili okrog 250 serijskih vozil.

TPV Avto Slovenci z inovacijami v posle z avtomobilskimi velikani

Nagrada še za Hyundai in FCA

Za najboljšo varnostno inovacijo so izbrali Hyundaijev sistem za nadzor mrtvega kota s 360-stopinjsko tehnologijo kamere (sistem uporablja tudi sestrska Kia), ki omogoča zaznavanje vozil na sosednjem voznem pasu v zelo širokem kotu, kar ob možnosti prikaza na digitalnih merilnikih zmanjšuje možnost, da bomo ob menjavi voznega pasu spregledali druga vozila v prometu. 

 | Avtor: Kia Kia

Peugeot 508 Night vision Kje se je vzel? Avto Nočni vid, tehnologija, ki se jo bomo hitro navadili

Za najboljšo tehnično inovacijo je bil nagrajen Fiat Chrysler Automobiles (FCA) oziroma znamka Ram, ki je del koncerna, kjer so razvili sistem za spremljanje slepih točk in zaznavanje prikolic, ki se uporablja v vozilih znamke Ram in zagotavlja varnejši način vleke prikolice. Sistem samodejno zazna dolžino priklopnika, ko je priključena. S temi podatki lahko voznika opozori, če je drugo vozilo v slepi točki vozila ali priklopnika, kar vozniku omogoča varno spremembo voznega pasu med vleko.

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.