Najboljšega ima Volkswagen

Foto: Žurnal24 TSI-motor z dvojnim polnilnikom ima, odvisno od različice, razpon moči od 103 do
Z 1,4-litrskim TSI twincharger motorjem je Volkswagen prvič doslej prejel prestižno nagrado za najboljši motor leta (Engine of the year), s čimer je s prestola vrgel BMW.
Oglej si celoten članek

Omenjeni bencinski štirivaljnik je dobil še dve nagradi, in sicer za najbolj zelen motor leta, kjer je zmagal v hudi konkurenci Toyote in znova BMW-ja, ter za motor leta v razredu od 1,0 do 1,4 litra.

 

Kdo ocenjuje

Žirijo sestavlja 65 avtomobilskih novinarjev iz 32 držav in s štirih celin.

Letošnji izbor je bil eden najbolj napetih doslej, saj je VW-jev izdelek, ki ga zaradi majhne prostornine odlikuje ugodna poraba ob hkratni veliki moči zaradi neposrednega vbrizga in dvojnega turbopuhala, le za štiri točke premagal BMW-jev 3,0-litrski bencinski stroj z neposrednim vbrizgom in dvojnim turbom. Slednji je bil nosilec naslova za motor leta v letih 2007 in 2008.

"Downsizing" je v modi
Zmaga ima velik pomen za koncern VW, ki omenjeni motor vgrajuje v skoraj vse svoje znamke. Obenem je to priznanje za tako imenovani downsizing, torej nižanje prostornine, ki je v zadnjem času postalo eno glavnih načel avtomobilske industrije.

Mednarodni sodniški komite je v obrazložitvi zapisal, da je impresioniran nad VW-jevim izdelkom. Sodniki so ga označili kot šablono za vse motorje nove generacije visokoučinkovitih, a varčnih in ekoloških agregatov.

Nemci močno prevladovali
BMW-ju sta kot obliža na rano ostala naslova v kategoriji med 3,0 in 4,0 litra delovne prostornine za svoj 309-kilovatni V8 iz M3-ja in v kategoriji med 2,5 in 3,0 litra za dizelski šestvaljnik. S PSA si deli tudi nagrado za 1,6-litrski motor v kategoriji med 1,6- in 1,8-litrskimi agregati, ki ga vgrajujejo v minije, peugeote 207 in peugeote 308.

Mercedes-Benzu je pripadla nagrada v treh razredih – v kategoriji med 2,0- in 2,5-litraši za 2,1-litrski dizel, v kategoriji nad 4,0 litra za 6,2 V8 AMG, isti motor pa je prejel še nagrado za najboljše zmogljivosti.

Porsche je dobil nagrado za najboljši novi motor (3,8-litrski šestvaljnik z neposrednim vbrizgom iz 911), Toyota v kategoriji pod enim litrom, Audi pa v kategoriji med 1,8 in 2,0 litra.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.