Avto
11 ogledov

Najboljšega ima Volkswagen

TSI-motor z dvojnim polnilnikom ima, odvisno od različice, razpon moči od 103 do Žurnal24 main
Z 1,4-litrskim TSI twincharger motorjem je Volkswagen prvič doslej prejel prestižno nagrado za najboljši motor leta (Engine of the year), s čimer je s prestola vrgel BMW.

Omenjeni bencinski štirivaljnik je dobil še dve nagradi, in sicer za najbolj zelen motor leta, kjer je zmagal v hudi konkurenci Toyote in znova BMW-ja, ter za motor leta v razredu od 1,0 do 1,4 litra.

 

Kdo ocenjuje

Žirijo sestavlja 65 avtomobilskih novinarjev iz 32 držav in s štirih celin.

Letošnji izbor je bil eden najbolj napetih doslej, saj je VW-jev izdelek, ki ga zaradi majhne prostornine odlikuje ugodna poraba ob hkratni veliki moči zaradi neposrednega vbrizga in dvojnega turbopuhala, le za štiri točke premagal BMW-jev 3,0-litrski bencinski stroj z neposrednim vbrizgom in dvojnim turbom. Slednji je bil nosilec naslova za motor leta v letih 2007 in 2008.

"Downsizing" je v modi
Zmaga ima velik pomen za koncern VW, ki omenjeni motor vgrajuje v skoraj vse svoje znamke. Obenem je to priznanje za tako imenovani downsizing, torej nižanje prostornine, ki je v zadnjem času postalo eno glavnih načel avtomobilske industrije.

Mednarodni sodniški komite je v obrazložitvi zapisal, da je impresioniran nad VW-jevim izdelkom. Sodniki so ga označili kot šablono za vse motorje nove generacije visokoučinkovitih, a varčnih in ekoloških agregatov.

Nemci močno prevladovali
BMW-ju sta kot obliža na rano ostala naslova v kategoriji med 3,0 in 4,0 litra delovne prostornine za svoj 309-kilovatni V8 iz M3-ja in v kategoriji med 2,5 in 3,0 litra za dizelski šestvaljnik. S PSA si deli tudi nagrado za 1,6-litrski motor v kategoriji med 1,6- in 1,8-litrskimi agregati, ki ga vgrajujejo v minije, peugeote 207 in peugeote 308.

Mercedes-Benzu je pripadla nagrada v treh razredih – v kategoriji med 2,0- in 2,5-litraši za 2,1-litrski dizel, v kategoriji nad 4,0 litra za 6,2 V8 AMG, isti motor pa je prejel še nagrado za najboljše zmogljivosti.

Porsche je dobil nagrado za najboljši novi motor (3,8-litrski šestvaljnik z neposrednim vbrizgom iz 911), Toyota v kategoriji pod enim litrom, Audi pa v kategoriji med 1,8 in 2,0 litra.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.