Najpogosteje ukradeni avtomobili pri nas

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tudi letos so bili tatovi avtomobilov najbolj navdušeni nad avtomobili znamk Renault in Volkswagen.
Oglej si celoten članek

Dokončnih podatkov za letos na policiji še nimajo, so pa razmere po njihovih besedah podobne kot lani, ko je bilo s slovenskih dvorišč in parkirišč ukradenih 193 renaultov in 184 volkswagnov. Glede na model vozila je bilo lani odtujenih največ golfov (113), cliov (53), meganov (37), audijev (21) in passatov (18), so pojasnili na policiji.

Vidne ovire lahko preprečijo krajo

Strokovnjaki poudarjajo, da se bodo tatovi v loku najprej ognili avtomobilom z dobrim varovanjem. Kakovostna alarmna naprava, še bolj pa vidne mehanske blokade volanskega obroča, prestavne ročice in stopalke za plin tatu odvračajo, saj zanj pomenijo preveč tveganja in izgube časa. S kakovostnimi varovali ste lahko upravičeni do nižjega kaska za primer kraje. Nepridipravi ne marajo označenih stekel, uveljavlja se tudi označevanje DataDot posameznih sestavnih avtomobilskih delov, ki jih je mogoče lahko prepoznati.

Še tako dobro varovanje pa ne pomaga, če avtomobila ne zaklepate ali ključe v stanovanju hranite na predvidljivih mestih.

Tatovi vedno bolj prebrisani

Profesionalni tatovi so vedno v koraku s tehnologijo in pri vsakem novem modelu dodobra preiščejo morebitne varnostne luknje. Znano je tudi, da jim je lažje zagnati avtomobil, ki ni opremljen s klasičnim ključem, temveč tipko za zagon. Najpredrznejšim pa zadostuje že velik list papirja, ki ga zataknejo za brisalec zadnjega stekla. Lastnik ga opazi v vzvratnem ogledalu, ko se usede v avtomobil. Ko vstane, da bi ga odstranil, v avto skoči tat in se odpelje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 19:55 28. December 2013.

    vedel sem, da bo padlo tako vprašanje...odgovor...kjer so močni, se delajo ase, ko pa treba ukrepati, pa te naderejo, četudi …

  • 10:53 28. December 2013.

    Brez zamere @zlatane <br />Ampak kaj ima veze tvoja življenska zgodba in to, da si pretepel 5 policajev s krajami …

  • 23:16 27. December 2013.

    ko je govor o policiji...meni so pred leti dali eno kartoteko v moj dosje, ki ga je lahko videla vsaka …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.