Avto
307 ogledov

Najpogosteje ukradeni avtomobili pri nas

Avtomobilski tat Shutterstock
Tudi letos so bili tatovi avtomobilov najbolj navdušeni nad avtomobili znamk Renault in Volkswagen.

Dokončnih podatkov za letos na policiji še nimajo, so pa razmere po njihovih besedah podobne kot lani, ko je bilo s slovenskih dvorišč in parkirišč ukradenih 193 renaultov in 184 volkswagnov. Glede na model vozila je bilo lani odtujenih največ golfov (113), cliov (53), meganov (37), audijev (21) in passatov (18), so pojasnili na policiji.

Vidne ovire lahko preprečijo krajo

Strokovnjaki poudarjajo, da se bodo tatovi v loku najprej ognili avtomobilom z dobrim varovanjem. Kakovostna alarmna naprava, še bolj pa vidne mehanske blokade volanskega obroča, prestavne ročice in stopalke za plin tatu odvračajo, saj zanj pomenijo preveč tveganja in izgube časa. S kakovostnimi varovali ste lahko upravičeni do nižjega kaska za primer kraje. Nepridipravi ne marajo označenih stekel, uveljavlja se tudi označevanje DataDot posameznih sestavnih avtomobilskih delov, ki jih je mogoče lahko prepoznati.

Še tako dobro varovanje pa ne pomaga, če avtomobila ne zaklepate ali ključe v stanovanju hranite na predvidljivih mestih.

Tatovi vedno bolj prebrisani

Profesionalni tatovi so vedno v koraku s tehnologijo in pri vsakem novem modelu dodobra preiščejo morebitne varnostne luknje. Znano je tudi, da jim je lažje zagnati avtomobil, ki ni opremljen s klasičnim ključem, temveč tipko za zagon. Najpredrznejšim pa zadostuje že velik list papirja, ki ga zataknejo za brisalec zadnjega stekla. Lastnik ga opazi v vzvratnem ogledalu, ko se usede v avtomobil. Ko vstane, da bi ga odstranil, v avto skoči tat in se odpelje.

Komentarjev 7
  • zlatane 19:55 28.december 2013.

    vedel sem, da bo padlo tako vprašanje...odgovor...kjer so močni, se delajo ase, ko pa treba ukrepati, pa te naderejo, četudi si sam našel svoje ukradeno vozilo namesto njih...povzetek...policaj ni nič čudnega, da je to najbolj osovražen poklic na svetu...si zadovoljen s pojasnilom?

  • Oxxo 10:53 28.december 2013.

    Brez zamere @zlatane Ampak kaj ima veze tvoja življenska zgodba in to, da si pretepel 5 policajev s krajami avtomobilov?

  • zlatane 23:16 27.december 2013.

    ko je govor o policiji...meni so pred leti dali eno kartoteko v moj dosje, ki ga je lahko videla vsaka patrulja v sloveniji. to kake probleme sem imel jaz zaradi 5 pokvarjenih policajev, ki so prišli do položajev in do ...prikaži več mene izkoriščali staro zamero, tega si naj nihče ne želi. vsak civilni državljan je dal meni prav, a vsi policaji so dali prav policiji, ker oni si mislijo, da če je uniforma da so bogovi. teh 5 policajev me je kot 18 letnega fanta hotelo pretepsti, da bi bil od vratu navzdol hrom in mi to že v avtu obljubili. na postaji pa sem se jim uprl in jih vseh 5 pretepel, pač bil sem eden najboljših slovenskih karateistov. 18 letnika naredit doživljenjsko hromega, kdo ima torej prav? jaz ki sem se branil pred vozičkom, ali oni v uniformi kot nedotakljivi?