Ne zaganjajte motorja s porivanjem

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Če je zunanja temperatura okoli 0 stopinj Celzija, se zmogljivost akumulatorja zmanjša za 20 odstotkov; če je –30 stopinj Celzija, pa že za 50 odstotkov. Če avtomobil ne vžge, uporabite premostitvene kable. Strokovnjak odsvetuje potiskanje avtomobila.
Oglej si celoten članek

Pri starejših avtomobilih veliko storimo že s tem, da jih redno vzdržujemo in servisiramo. Šibki členi so v zimskih mesecih predvsem tisti sestavni deli, ki najbolj trpijo ob nizkih temperaturah.

Največ škode lahko povzročimo s hladilnim sistemom, saj mora ta brezhibno tesniti in vsebovati dovolj hladilne tekočine s sredstvom proti zmrzovanju. Če je vozilo redno servisirano, bo za to poskrbel mehanik. Tako se v hladnih mesecih tudi s starejšim vozilom vozite brez skrbi. Druga šibka točka je akumulator, zato je preverjanje njegovega stanja pri starejših avtomobilih še toliko pomembnejše. Novejši avtomobili imajo namreč pogosto zaprt tip akumulatorja in so težko dostopni.

Znaki slabenja baterije

Foto: Žurnal24 Akumulator Da je akumulator prazen ali dotrajan, vidite tudi po tem, da vam pri zagonu motorja pojenja svetilnost luči.  Če ne vžge, je najpogostejša uporaba premostitvenih kablov, ki jih priklopite na delujoč motor avtomobila pomožnega vira energije. Pri tem pazite na pola: najprej povežite pozitivni (rdeči) pol, potem negativnega (črnega). Nato avto prižgite, ga pustite nekaj časa teči in kable odstranite.

Strokovnjak za elektriko in napajanje v vozilih Uroš Kalan iz Avtohiše Vrtač pri tem poudarja, da se je po zagonu motorja najbolje nekaj časa voziti, da se baterija napolni. "Pogoj je, da se alternator normalno polni. Če se nam ponovi, da vozilo ne vžge, je priporočljivo obiskati servis, kjer bo strokovnjak ugotovil, ali je lahko vzrok tudi kje drugje," pravi strokovnjak, ki navaja primer: "Stranki se je v prtljažniku polila hladilna tekočina, ki je stekla po krmilniku za parkirne senzorje. Krmilnik je prišel v kratek stik. Ko je bil avto zaklenjen, je prišlo do prevelike porabe toka v mirovanju, zato je padla napetost na akumulatorju, zaradi česar se je sprožil alarm."

Kabli morajo imeti ustrezen presek

Kalan pravi, da poznajo tudi primere, ko ljudje zamenjajo plus in minus na akumulatorju. Če nimate premostitvenih kablov, je priporočljivo imeti rezervo baterijo za vžig akumulatorja. Pri kablih, še posebej pri zmogljivejših vozilih, je treba paziti, da imajo dovolj velik presek. "Na videz imajo nekateri kabli velik presek, ko pa odstranimo klešče, pa vidimo, da je kable tanek. Težava nastane zaradi padca napetosti pri zagonu, zato se zmogljivejše motorje težko zažene," pravi Kalan, ki tistim, ki niso vešči vžiga s kabli, ali se tega bojijo, svetuje pomoč na cesti, ki je že vključena v pakete številnih zavarovalnic.

Kalan zelo odsvetuje vžig motorja s potiskanje avtomobila: "To se zelo odsvetuje. Ne le pri dizelskih motorjih, tudi bencinskih. Pri tem lahko pride do dragih okvar. Preskoči lahko zobat jermen, nastanejo trajne poškodbe na motorju."

Kalan pravi, da je treba biti previden tudi pri nakupu novega akumulatorja. Pomemben podatek je oznaka za Amperske ure. Izbrati moramo takega z isto oznako. Mehanik priporoča nakup originalnih akumulatorjev, hkrati pa priznava, da se pozna razlika med nizko cenovnimi in višje cenovnimi akumulatorji, pa čeprav najdražji vedno niso najboljši.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 22:42 10. Februar 2015.

    Snežinko, ne rabiš imet rezervni akumulator v prtljažniku, saj je mišljeno kot rezervna baterija naprava, ki služi za vžig praznega …

  • 10:51 10. Februar 2015.

    Se strinjam, članek je strokovno popolnoma zavožen. <br />Pozabil si samo še nekaj: nasvet: "Če nimate premostitvenih kablov, je priporočljivo …

  • 09:40 10. Februar 2015.

    Kar nekaj napak v članku s strani strokovnjaka za elektriko in napajanje, ali napak s strani novinarja, ki ni pravilno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.