Ni šala, prihajajo gume iz lesa

Foto: Michelin
Foto: Michelin
Gumarski gigant je napovedal drzen načrt, predstavil bo gume iz lesa.
Oglej si celoten članek

* - Fotografija je simbolna

Logično Zakaj so avtomobilske pnevmatike vedno črne?

Kar 80 odstotkov materialov, iz katerih proizvajajo pnevmatike, je narejenih iz nafte. Michelin je odločen to spremeniti, zato so Francozi najavili zamenjavo materialov, ki bodo temeljili na lesu. Skrivnost je v t. i. elastomerih, ki jih bo gumarski velikan skušal narediti iz lesnih odpadkov.

Lastniki, lahko si oddahnete Pnevmatike za najhitrejši avtomobil na svetu cenejše

Tako bi pnevmatike postale ekološko bolj sprejemljive, hkrati pa bi poenostavili nakup ključne surovine za izdelavo, saj les ni tako odvisen od cenovnih nihanj, kot je to v primeru nafte. Surovino bil lahko pridobivali v lokalnem okolju, prednost pa je tudi ta, da gre za obnovljivo surovino.

Test resnice Kako dobre so v resnici celoletne pnevmatike?

Lesene pnevmatike se ne bi bistveno obrabljale, posamezen komplet pnevmatik pa bi imel enako življenjsko dobo kot avtomobil. "To niso sanje. Prve industrijske stroje bi lahko imeli že leta 2020," je dejal Cyrille Roget, Michelinov direktor za komuniciranje za globalne znanstvene raziskave in inovacije ter dodal, da upajo, da bodo prvi produkt pokazali že leta 2020. Roger dodaja, da se Michelin tudi v prihodnosti ne bo odpovedal klasičnim pnevmatikam. Veliko je govora tudi o 3D tisku gum, a na to bo treba še počakati nekaj časa.

Avto Michelin razvija pnevmatike za skoraj neverjetne hitrosti

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • vec
    12:11 14. Julij 2018.

    evo pol pa še lesene peči in zadeva bo eko :)

  • 08:57 14. Julij 2018.

    Največje sranje za te gume bo,če jih bojo napadli lubadarji in jih bo treba "posekat"!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.