Avto
5269 ogledov

Zakaj so avtomobilske pnevmatike vedno črne?

Motrio pnevmatike Andrej Leban
Vsak voznik, potnik ali pešec ve, da so avtomobilske pnevmatike črne. Ampak zakaj so črne?

Zakaj vsi proizvajalci pnevmatik iščejo generični črni videz namesto, da bi bile pnevmatike razburljive, na primer rdeče ali zelene, tako kot mobilni telefoni, kuhinjski aparati in druge naprave?

Medtem ko so bile prve pnevmatike izdelane iz železnih trakov na lesenih kolesih vozov so, bile prve pnevmatike iz gume dejansko bele, razkrivajo pri Goodyearju, gumarksemu velikanu.

avto 04.10.2011 menjava avtomobilskih gum pnevmatik, vulkanizerstvo Span Brezovi ZIMSKE PNEVMATIKE Avto Kako neodvisni testi vplivajo na nakup pnevmatike?

Razlog tudi povsem praktičen

Čeprav je naravna barva gume mlečno bela, je črna barva prvotno posledica kemične spojine. Glavna sestavina v pnevmatikah je seveda guma (kavčuk), ki je na začetku proizvodnje mehek in lepljiv.

Med strjevanjem gume dodajajo premaz, ki pretvori trdno maso in jo ojača. V njem je stabilizacijska kemikalija, ki je kombinirana z drugimi polimeri za izdelavo tekalne plasti. Pnevmatike so zato bolj vzdržljive, izboljšana je njihova stabilnost in obstojnost, kar je tudi v interesu uporabnikov.

Continental pnevmatike Kupil vrhunske pnevmatike Avto Imam vrhunske pnevmatike, zakaj nisem zadovoljen?

Ta proces je začel Charles Goodyear leta 1839 in se še do danes ni bistveno spreminjal. Gre za osnovni način proizvodnje avtomobilskih pnevmatik. Kljub temu je možno videti tudi avtomobile z "belimi pnevmatikami", ni pa verjetno, da bi take pnevmatike prišle v serijsko proizvodnjo. Eden od razlogov je ta, da bi se taka pnevmatika hitro umazala in ne bi bila več bela.

Audi Q7 DODATNI STROŠKI Avto Pnevmatike vas bodo vedno bolj udarile po žepu

Današnja tehnologija omogoča izdelavo raznobarvnih pnevmatik, vendar pa tovrstne ideje nimajo široke podpore.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.