Avto
3099 ogledov

Ni šala, prihajajo gume iz lesa

Michelin EverGrip Michelin
Gumarski gigant je napovedal drzen načrt, predstavil bo gume iz lesa.

* - Fotografija je simbolna

Motrio pnevmatike Logično Avto Zakaj so avtomobilske pnevmatike vedno črne?

Kar 80 odstotkov materialov, iz katerih proizvajajo pnevmatike, je narejenih iz nafte. Michelin je odločen to spremeniti, zato so Francozi najavili zamenjavo materialov, ki bodo temeljili na lesu. Skrivnost je v t. i. elastomerih, ki jih bo gumarski velikan skušal narediti iz lesnih odpadkov.

Bugatti chiron Lastniki, lahko si oddahnete Avto Pnevmatike za najhitrejši avtomobil na svetu cenejše

Tako bi pnevmatike postale ekološko bolj sprejemljive, hkrati pa bi poenostavili nakup ključne surovine za izdelavo, saj les ni tako odvisen od cenovnih nihanj, kot je to v primeru nafte. Surovino bil lahko pridobivali v lokalnem okolju, prednost pa je tudi ta, da gre za obnovljivo surovino.

Pnevmatike Test resnice Avto Kako dobre so v resnici celoletne pnevmatike?

Lesene pnevmatike se ne bi bistveno obrabljale, posamezen komplet pnevmatik pa bi imel enako življenjsko dobo kot avtomobil. "To niso sanje. Prve industrijske stroje bi lahko imeli že leta 2020," je dejal Cyrille Roget, Michelinov direktor za komuniciranje za globalne znanstvene raziskave in inovacije ter dodal, da upajo, da bodo prvi produkt pokazali že leta 2020. Roger dodaja, da se Michelin tudi v prihodnosti ne bo odpovedal klasičnim pnevmatikam. Veliko je govora tudi o 3D tisku gum, a na to bo treba še počakati nekaj časa.

Bugatti chiron Avto Michelin razvija pnevmatike za skoraj neverjetne hitrosti
Komentarjev 5