Nov trend osvetljevanja avtomobilov

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Poleg žarometov in dnevnih luči "igrišče" za domislice avtomobilskih proizvajalcev postaja motorna maska, na katero se seli led osvetlitev. Za zdaj so zaradi zakonodaje avtomobilski proizvajalci pri tem še zelo omejeni.
Oglej si celoten članek

Vsakdo, ki v temi zagleda novega rolls-royce ghosta, se spomni osvetljenega logotipa. Pri zadnji generaciji ponoči kot akropola nad mestom zasveti tudi veličastna kromirana maska, ki je osvetljena z 20 led elementi.

Foto: Rolls-Royce Rolls-Royce ghost

Jo poznate? Pozimi imajo LED žarometi pri avtu veliko slabost!

Igra svetlobe

Rolls-Royce narekuje nov trend je za Automobilwoche dejal Frank Huber, ki je pri proizvajalcu avtomobilskih svetil Hella v Lippstadtu odgovoren za razsvetljavo: "Proizvajalci bolj kot kdaj koli prej iščejo inovativne svetlobne rešitve, ki vozilom dajejo edinstven značaj."
BMW je pred dvema letoma predstavil tretjo generacijo športnega terenca X6, pri katerem med opcijami najdemo tudi t. i. Iconic Glow. Prepoznavni ogromni ledvički sta lahko osvetljeni. V kromiran okvir so pri BMW vgradili več kot ducat led diod, ki se v temi bleščijo po celotni površini letvic hladilnika, zaradi česar je X6, ne da bi dražil prihajajoči promet, na daleč prepoznaven tudi ponoči.
Iskanje ravnovesja med žarki in zasloni očitno ni vedno tako enostavno. Inženirji pri Rolls-Royceju poročajo, da je Ghost z 20 led diodami v hladilni mreži sprva svetil močneje, kot bi si želeli. Britanci so šele s krtačenjem zadnjega dela poliranih kovinskih rešetkastih palic zmanjšali odseve in bili zadovoljni s končnim učinkom.

Foto: BMW BMW X6

Avto Avtomobilski žarometi pridobivajo novo, pomembno funkcijo

Svetijo predvsem električni

Igra svetlobe ni več privilegij zgolj premijskih znamk. Prva popolnoma električna škoda enyaq je na voljo tudi s popolnoma osvetljeno masko, v katero so vgradili kar 130 diod. Čehi so z enim zamahom ubili kar tri muhe hkrati za Autombilwoche pojasnjuje vodja oblikovanja Oliver Stefani: "Poklonili smo se tradiciji boemskega kristalnega stekla. S tem smo dosegli visoko stopnjo prepoznavnosti. Že na prvi pogled bo vsak vedel, da je enyaq nekaj novega in, da gre za zelo posebno vozilo."

Foto: Škoda Škoda enyaq iV

Avto Pozor, kako voziti mimo novih avtov na cesti?

Škoda ni osamljena. Tudi v nekaterih drugih električnih vozilih že dolgo obstajajo posebni svetlobni podpisi po celotni širini vozila. Od golfa GTE do električnega ID.4, enako velja za Mercedesove električne modele z oznako EQ, ki se po navedbah proizvajalca od običajnih serij vozil med drugim razlikujejo po led traku, ki je napeljan nad rešetko hladilnika in povezuje žaromete. To ne nazadnje izkazuje tudi novi električni mercedes EQA, ki ga, ko se stemni in se prižgejo žarometi, ne boste zamenjali z modelom GLA.
Daimlerjev šef oblikovanja Gorden Wagener priznava, da bi radi na avtomobile namestili še več svetlobne kulise, vendar jih pri tem omejuje zakonodaja. "Organi za izdajo dovoljenj nam postavljajo zelo stroge zahteve glede vidljivosti in varnosti," pojasnjuje Wagner.

Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz EQA

Avto Tehnologije, ki bodo kmalu v avtomobilih … ali pa so že v njih

Hans-Georg Marmit iz nemške strokovne organizacije KÜS pravi, da je to dobro: "Več kot ima avtomobil različnih virov svetlobe in spredaj sveti z večjo močjo, večje je tveganje, da zaslepi prihajajoči promet in drugim voznikom oteži vožnjo." Iz tega razloga Marmit opozarja na rešitve za naknadno vgradnjo okrasnih svetil, ki se uradno uvrščajo v Nemčiji kot pozicijska razsvetljava, s katero želijo trgovci z dodatki v korak z najnovejšimi trendi. Na trgu obstaja veliko svetil za rešetke motornih mask in logotipe blagovnih znamk, ki jih je možno naročiti kar preko svetovnega spleta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.