Avto
8460 ogledov

Pozor, kako voziti mimo novih avtov na cesti?

Mercedes digitalne LED luči Mercedes-Maybach
Svetila na novih avtomobilih so lahko nevarna za voznike.

Britanski avtoklub RAC je objavil zaskrbljujoče rezultate ankete glede bleščavosti svetil na drugih vozilih. Okoli 15 odstotkov vprašanih voznikov je odgovorilo, da so zaradi zaslepljenosti od svetlobe skorajda imeli prometno nesrečo. Kar 65 odstotkov vprašanih vseh starosti v anketi, ki je zajela prek 2.000 članov avtokluba, pa je dejala, da jih žarometi na sodobnih avtomobilihzelo  pogosto zaslepijo - tudi, ko so zasenčeni. Takšna zaslepljenost lahko traja tudi do pet sekund, preden se oko znova privadi na temo, do takrat pa avto s hitrostjo okoli 100 km/h prevozi že 150 metrov. 

Da je svetloba sodobnih žarometov ravno pravšnja, meni le 12 odstotkov vprašanih, vsi ostali menijo, da so novejša svetila premočna pri večini avtomobilov.

Ni težava le v nasproti vozečem prometu, temveč tudi v bleščavosti, ki se pojavi v vzvratnih ogledalih. "Tehnologija pri svetilih je v zadnjih letih močno napredovala, kar voznikom vozil, ki jih imajo, gotovo koristi. Vendar pa se je pojavila še nezaželena posledica nevarnosti za vse, ki vozijo v nasprotni smeri ali pa v križiščih," opozarja Pete Williams, pri RAC zadolžen za prometno varnost. 

LED žaromet Jo poznate? Avto Pozimi imajo LED žarometi pri avtu veliko slabost!

Še ena zanimiva ugotovitev ankete - dve tretjini vprašanih ima velikokrat težavo pri ločevanju, ali nasprotni avto vozi z dolgimi ali zasenčenimi žarometi. Nekoliko k temu pripomore tudi moderna tehnologija, saj vse več avtov uporablja prilagodljive matrične LED žaromete, ki so zasnovani tako, da se izogibajo osvetljevanju neposredno nasprotnega vozila, zato pa osvetljujejo cesto naokoli. 

Prav tako pri LED žarometih ni obvezen ločen mehanizem čiščenja kot pri ksenonkah, čeprav je umazan LED žaromet tudi lahko zelo moteč. Pozitivna lastnost modernih žarometov pa je gotovo samodejno zasenčevanje, ko senzorji zaznajo svetlobo drugih vozil.

Vožnja ponoči | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kako voziti ponoči, da vas bo svetloba čim manj motila?

Ena največjih nepravilnosti, ki jo vozniki počnejo za volanom, je zrenje v luči nasproti vozečih vozil. To oči zelo utruja, hkrati pa jim voznik podzavestno  sledi in lahko zavije na nasprotni pas. Zato moramo pogled ob srečanju vedno usmeriti po svojem pasu cestišča, čim bolj v daljavo. Prav tako zaradi potrebe po izostritvi vida čim manjkrat umikajte pogled s cestišča na merilnike. Za či manjše napenjanje oči pa osvetlitev notranjosti zmanjšajte vsaj na polovico. 

Mercedes digitalne LED luči Avto Žarometi, kot jih še ni bilo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Snežinko 11:49 18.april 2018.

    Ni res, da pri LED ni obvezno pranje žarometov, ampak ni obvezno, če ima žaromet (katerikoli) manjšo svetilnost od 2000 lumnov. Tako proizvajalci pri cenejših avtomobilih prikladno omejijo svetilnost na 1999 lumnov, da jim ni treba dajati pranja v avte. ...prikaži več Torej je rešitev prilagoditev predpotopne evropske zakonodaje. (pa saj je članek 30.11.2017 , kjer je to omenjeno napisan ravno s strani A.L. ??)

  • Albatroz 08:26 14.april 2018.

    obstaja če boljša rešitev omejiti moč svetlobe, tako da se približamo vrednosti normalnim manj motečim svetilom.