Avto
1359 ogledov

Avtomobilski žarometi pridobivajo novo, pomembno funkcijo

Audijevi žarometi
1/10
Audi
Če je bila prvotna vloga avtomobilskih žarometov služenje varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu, pa v dobi digitalizacije žarometi pridobivajo nove funkcije in namen.

Audi odkriva nove tehnološke razsežnosti avtomobilskih luči. Z digitalizacijo žarometov in zadnjih luči, postajajo sredstvo zunanje komunikacije in interakcije, individualizirajo dizajn ter kupcem omogočajo nove možnosti oblikovanja in personalizacije.

Audi Q4 e-tron Avto Žarometi: Izbirati bo možno med 25 podpisi!

Audijevi žarometi | Avtor: Audi Audi

Pri Audiju poudarjajo, da so žarometi in či na avtomobilih doživele pravi tehnološki preskok: razvoj od halogenskih žarometov prek ksenonskih žarometov do LED-tehnologije v avtomobilih je trajal manj kot dve desetletji. Ti tehnološki mejniki so kupcem prinesli veliko dodano vrednost. Pri neškem proizvajalcu premijskih vozil pravijo, da njihove luči niso skrbele le za vedno boljšo vidljivost, ampak so tudi zaznamovale obraze modelov v vsakem obdobju ter vsakodnevni uporabnosti dodale komunikacijsko in estetsko razsežnost.

Audijevi žarometi | Avtor: Audi Audi

Od povečanja učinkovitosti do komunikacije

S preobrazbo luči sta se hkrati izboljšali osvetlitev in energetska učinkovitost. Sedaj digitalizacija pa omogoča še dodaten razcvet inovativnosti in prinaša popolnoma nove oblikovalske možnosti: luči postajajo pametne.

Audijevi žarometi | Avtor: Audi Audi

LED H7 sijalka Sijalka Avto Preboj! LED glavne luči kmalu tudi za starejše avte

Avto s svetlobnimi signali komunicira s svojo okolico. Že leta 2003 je takratni Audi A8 nudil sistem adaptive light z avtomatskim in dinamičnim uravnavanjem višine svetlobnega snopa, še preden je leta 2010 kamera na vetrobranskem steklu zaznavala druge udeležence v prometu. Dve leti pozneje je znamka z modelom R8 naredila še velik korak naprej, ko je uvedla dinamična smernika, s katerim je nakazano menjavo smeri mogoče opaziti že s kotičkom očesa. To je predstavljala višjo raven varnosti – vse do danes. Po premieri v modelu R8 LMX je Audi leta 2017 v svoji admiralski ladji A8 predstavil LED-žaromete v HD matrični tehnologiji z laserskimi lučmi kot dodatnimi dolgimi lučmi – to je bila svetovna inovacija med velikoserijskimi modeli.

Audijevi žarometi | Avtor: Audi Audi

Audijevi matrični LED žarometi Avto Temačna skrivnost led žarometov

OLED-luči

Sedaj pa so v Ingolstadtu digitalizirali matrične LED-žaromete in jim dodali še večjo raznolikost. Digitalne zadnje OLED-luči v novem Q5 od letos odpirajo vrata Car2X-komunikaciji in prvič pri konfiguraciji vozila omogočajo izbiro med novimi dizajni zadnjih luči.
Poleg inteligentnega osvetljevanja cestišča Audi svojim modelom z markantnimi svetlobnimi grafikami in dinamičnimi svetlobnimi animacijami daje še večjo prepoznavnost. Že danes so kupcem opcijsko in glede na model na voljo različne svetlobne grafike, tem pa bo sledilo še več različnih izvedb. Z dinamičnimi smerniki ali učinkovitim uprizarjanjem funkcij Coming Home in Leaving Home pri odklepanju vozila in izstopanju luči odražajo značaj vozila.

Audijevi žarometi | Avtor: Audi Audi

audi na ces Avto Tehnologije, ki bodo kmalu v avtomobilih … ali pa so že v njih

Pri Audiju še zagotavljajo, da bodo v prihodnosti tehnologije luči poskrbele za še varnejšo vožnjo, opaznejšo individualnost vsakega modela in učinkovitejšo zunanjo komunikacijo.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:15 09.januar 2021.

    Vse pomoči za boljso varnost ne pomagajo,ce nekateri pozabijo vklopiti luci in smernike .