Od sobote nižje kazni za prometne prekrške

Foto: Policija
Foto: Policija
Od sobote, 1. septembra, bodo začele veljati nižje kazni za nekatere prekrške v cestnem prometu. Za vožnjo pod vplivom alkohola in najvišje prekoračitve hitrosti bodo kazni ostale enake.
Oglej si celoten članek

Prejšnji teden, ko je v okviru vsedržavne kampanje Hitrost – počasneje je varneje potekal vseevropski nadzor hitrosti, je policija na slovenskih cestah zabeležila skupno 2385 prekoračitev hitrosti.

Policisti so zaradi tega izrekli 105 opozoril in 2011 plačilnih nalogov. Največ je bilo prekoračitev hitrosti v naseljih, so sporočili iz Generalne policijske uprave. Kot so navedli, je bilo 1281 prekoračitev hitrosti v naseljih, 843 prekoračitev hitrosti na hitrih cestah in avtocestah ter 261 prekoračitev hitrosti izven naselja.

Za 235 prekoračitev hitrosti so tujci globo plačali na kraju prekrška, v 34 primerih za največje prekoračitve hitrosti pa bodo policisti zoper kršitelje na pristojna sodišča podali obdolžilne predloge. Kljub napovedani akciji so policisti s stacionarnimi merilniki hitrosti, katerih lokacije so znane, ugotovili 743 prekoračitev hitrosti.

Za agresivne voznike in alkohol popusta ni

Vsi ti prehitri vozniki bodo morali plačati po veljavnih kaznih, v soboto, 1. septembra, pa začnejo veljati nižje kazni za nekatere prekrške. Nič bolje kot do zdaj pa je ne bodo odnesli vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola, in tisti z najvišjimi prekoračitvami hitrosti. Za te kazni ostajajo enake.

Strokovnjaki sicer znižanje pozdravljajo, a pravijo, da gre zgolj za popravljanje napak, brez prave analize. "Spremembe zakona podpiramo v tistem delu, kjer gre za zmanjševanje kazni. Podpiramo ga točno na enak način, kot smo bili proti, ko so se spremembe sprejemale," pravi Andrej Brglez in dodaja, da se mu zdi malo verjetno, da so se lahko v tako kratkem času iz takrat storjenih napak kaj naučili. "Če so se, upam, da bodo tako popravili še kakšne druge neumnosti v zakonu, ki še zmeraj ostajajo. Še bolj pomembno pa je, da sporočilo ni dobro. Neka agencija in ministrstvo za promet ne moreta na vsake pol leta spreminjati ukrepov. Vtis je, da ne vedo, kaj delajo, in kako bi se stvari lotili, kaj šele, da bi raziskali, kakšni so učinki," dodaja Brglez.


Primeri kazni za nekatere pogostejše prekrške po novem:

Območje za pešce:
Do 10 km/h: Po novem bo za prekoračitev od 5 do vključno 10 km/h treba plačati 80 evrov (prej 330 evrov in tri kazenske točke)

Nad 10 do 20 km/h: Nova kazen 300 evrov in tri kazenske točke (prej 500 evrov + pet kazenskih točk)

V naselju (50 km/h):
Do 10 km/h: Po novem bo za prekoračitev od 5 do vključno 10 km/h treba plačati 80 evrov (prej 100 evrov).

Nad 10 do 20 km/h: Nova kazen 250 evrov in tri kazenske točke (prej 300 evrov in tri kazenske točke)

Zunaj naselja (90 km/h ali prometni znak za omejeno hitrost na cesti zunaj naselja):
Od 20 do 30 km/h: Po novem bo za prekoračitev nad 20 do vključno 30 km/h treba plačati 160 evrov (prej 160 evrov in tri kazenske točke).

Na avtocesti:
Od 30 do 40 km/h: Nova kazen za prekoračitev hitrosti nad 40 do vključno 50 km/h bo 250 evrov in tri kazenske točke (prej 300 evrov + pet kazenskih točk)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:51 30. Avgust 2012.

    Bravo vlada.

  • 13:36 30. Avgust 2012.

    končnospet nekaj pozivnega! janša, kar v tej smeri dalje prosim. in pa ne na visoke cene bencina pozabit, lahko malo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.