Česa otroku v avtu ne smete govoriti

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Da se mora v avtu vedno pripeti, otroka ne prepričujemo z grožnjami, temveč zgledom.
Oglej si celoten članek

Policija in AMZS sta pred novim šolskim letom združila moči ter v skupni akciji opozorila na pomen varnosti otrok v prometu, ki ne traja le v času pouka, temveč sleherni dan leta. Ob tem so predstavniki policije in AMZS še posebej izpotavili na pomen pravilnega prevoza otrok. 

Marsikateri voznik je po dvomesečnem samevanju šolskih in obšolskih prostorov pozabil, kako nevarne situacije so lahko v bližini šol, ko kateri izmed v igro (ali zaslon pametnega telefona) zatopljeni otrok prekriža pot vozilom, ne da bi se prej prepričal, če to lahko varno stori. Dosledno upoštevanje omejitev hitrosti in predvidevanje sta zato za voznike bistvenega pomena. 

"Otroci so kot udeleženci v prometu nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje oziroma jih šele spoznavajo, poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato smo za njihovo varnost dolžni skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu," opozarja Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije. 

Avto Najboljši otroški sedeži ta hip

Zelo pomembno nalogo imajo starši oziroma skrbniki, da otroke na pravilen način uvedejo v pravila prometa. Začne se že v avtu. "V AMZS svetujemo, naj starši vseskozi, že od otrokovega najzgodnejšega obdobja, dosledno, na vseh poteh, tudi tistih najkrajših, uporabljajo otroški varnostni sedež," pravi inštruktor varne vožnje Rafael Pečjak.

"Starši naj otroku razložijo, zakaj mora biti pripet oziroma v sedežu, pri tem naj mu bodo zgled tudi drugi potniki v avtomobilu – tudi tisti na zadnjih sedežih. Nikakor pa otrok ne strašimo s policijo in globami, ki so povezane s prekrškom. Ogromno je načinov, kako otroka prepričati, da je v vozilu pripet. Eden takšnih je, da se vozila preprosto ne zažene, dokler vsi potniki, vključno z otroki, niso pripeti."

"Nikakor pa otrok ne strašimo s policijo in globami, ki so povezane s prekrškom.

Rafael Pečjak, inštruktor varne vožnje

Kaj starši najpogosteje delajo narobe?

- Nepravilna izbira in uporaba sedeža: pred nakupom se posvetujte v specializiranih trgovinah (najboljši sosed to pač ni ...). Otrok mora sedeti v svoji velikosti primernem sedežu, ki je pravilno umeščen v avto. Vsi sedeži niso primerni za vse tipe avtomobilov - nujen je predhodni preizkus. V pomoč so lahko tudi specializirani testi otroških sedežev, kot ga izvaja AMZS

- Umesti in pozabi: starši preredko preverjajo, ali je sedež še vedno trdno umeščen v avto. Pri ISOFIX sidriščih je ta problem manjši. Otroke je treba tudi poučiti, kako morajo v samem sedežu sedeti, kako morajo zaščitni varnostni pasovi potekati po njegovem telesu in kako so varnostni pasovi dejansko pripeti. Med vožnjo lahko nemirni otroci odpnejo varnostne pasove. Če se bo otrok zavedal, da to ni prav, bo na to tudi sam opozoril. Vozniki naj med vožnjo večkrat preverijo, ali je otrok (še vedno) pravilno pripet. Seveda pa morajo poskrbeti tudi za brezhibno stanje samih vozil.

Foto: AMZS Center varne vožnje amzs tečaj varne vožnje

Zastonj tečaj za nepoklicne voznike

Pri AMZS so pred novim šolskim letom opozorili še na problematiko organiziranih prevozov. Tudi v šolskih kombijih bi namreč otroci morali dosledno uporabljati zadrževalne sisteme (otroške sedeže). Poleg tega pa je v marsikateri šoli značilnost takšnega prevoza to, da jih ne opravljajo poklicni vozniki, temveč običajno hišnik ali kdo drug.

Zato so v AMZS centru varne vožnje na Vranskem organizirali brezplačen tečaj za nepoklicne voznike šolskih kombijev. Skozi teorijo in prakso so obnovili in posodobili znanje glede odzivanja na različne situacije na cestah ter prepoznavanje nevarnosti. Podučuli so se denimo tudi o situacijah, ko se vozilo prevrne in kako se iz njega rešuje potnike. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.