Avto
1096 ogledov

Najboljši otroški sedeži ta hip

Otrok v avtu Profimedias
Najnovejši AMZS test otroških sedežev je pokazal, da je mogoče v vsaki starostni kategoriji najti dober in varen sedež. Tokrat pa razočarala ena najbolj znanih znamk zadnjih let. Nakup otroškega sedeža naj bo preudaren.

Strokovnjaki iz vrst evropskih avtoklubov, med njimi slovenskega AMZS, so v jesenskem testu preizkusili 22 novih modelov otroških sedežev v šestih različnih kategorijah glede na težo otrok. Ocenjevali so jih glede na varnost, ki jo nudijo otroku v različnih scenarijih trkov, na lahkotnost upravljanja s sedežem vključno s pričvrstitvijo in čiščenjem, preverili so ergonomijo, pa tudi morebitno prisotnost škodljivih snovi. 

Noben izmed sedežev si sicer ni prislužil najboljše ocene "zelo dobro", je pa zato 13 sedežev prejelo oceno "dobro", kar je še vedno primeren rezultat, ki služi staršem kot informacija, ko iščejo nov otroški sedež za svoj podmladek. Trije sedeži so se morali sprijazniti z oceno "zadovoljivo, šest sedežev pa je prejelo najslabšo oceno "slabo." Vsi so spadali v kategorijo 0+ za do 13 kilogramov težke oziroma do leto in pol stare otroke.

Gre za modele znamk Cosatto in Cybex, pri čemer je razočaral zlasti slednji, ki je bil sicer z nekaterimi drugimi modeli v preteklih testih v samem vrhu po ocenah in tudi tokrat bi bilo glede na ostale ocenjevane kategorije podobno, če ne bi modeli obeh proizvajalcev vsebovali preveč škodljivih snovi, ki so bistveno odstopali še sprejemljivih vrednosti.

V svojih kategorijah so bili najboljši izdelki proizvajalcev Maxi-Cosi, Graco, Concord, Britax Römer in Joie.

Več o izsledkih testa v spodnji AMZS tabeli (kliknite nanjo za povečavo), arhiv vseh dosedanjih testov pa je na voljo na spletni strani AMZS.

AMZS test otroških sedežev | Avtor: AMZS AMZS

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.