Sprememba pravil, do kdaj bo moral biti otrok v otroškem sedežu

Foto: Profimedia
Spremembe pravil glede otroških sedežev, ki bo vplivala na vse otroke!
Oglej si celoten članek

Če bo obveljal predlog sprememb zakona, ki ga je sedaj uradno podprla tudi vlada, bodo otroci morali zadrževalni sistem (otroški sedež) v vozilu uporabljati le še do dosežene višine 140 centimetrov. Trenutno morajo v otroškem sedežu sedeti do višine 150 centimetrov.

Otroški sedeži se sicer delijo v pet skupin, a ne po višini, temveč po telesni masi, pri čemer so v peti skupini (oznaka III) sedeži za otroke, ki so težki med 22 in 36 kilogrami. Hkrati pa evropska direktiva določa, da morajo biti sedeži primerni fizičnim lastnostim otroka. Ob tem pa je državam prepuščeno, da na svojem ozemlju dovolijo uporabo tudi zgolj varnostnega pasu za odrasle, če je otrok manjši od 150 centimetrov, a visok vsaj 135 centimetrov. 

KJE BO NAJBOLJ VAREN? Otroški sedež postaviti levo, desno ali na sredino klopi?

Slovenski otroki pri takšni višini pretežki

Za spremembo sedanjih pravil so se naše oblasti odločile na podlagi statističnih podatkov slovenskih otrok iz športnovzgojnega kartona, ki kažejo, da je pri telesni višini 150 centimetrov povprečni slovenski otrok težak 43 kilogramov, pri telesni višini 140 centimetrov pa je povprečna masa med 35 in 36 kilogrami.

Kot utemeljuje uradni predlagatelj sprememb, poslanec SMC Kamal Izidor Shaker, je tako večina otrok, višjih od 140 centimetrov, pretežkih za uporabo obstoječih otroških sedežev. 

100-150 cm Nova pravila pri otroških sedežih in jahačih že veljajo

Zato se bodo lahko otroci, ki so visoki vsaj 140 centimetrov, po novem zavarovali tudi samo z varnostnim pasom za odrasle, za nižje od te meje pa bo veljalo kot doslej. Povsem isto bo veljalo tudi za prednji sopotnikov sedež.

Novela zakona o pravilih cestnega prometa, ki prinaša navedene spremembe, mora iti še skozi parlamentarni postopek, a je vprašanje, če bo to uspelo še v zdajšnjem mandatu, saj predlog ni bil uvrščen na naslednjo sejo DZ.

Avto Test otroških sedežev: dva nevarna, enega že menjajo

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:13 7. April 2018.

    Bedarija od bedarij... kaj pa odrasli do 150 cm?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.