Avto
6329 ogledov

Test otroških sedežev: dva nevarna, enega že menjajo

Otroški sedež, otrok v avtu
AMZS test otroških sedežev za avto je našel dva grešnika sicer zelo uveljavljenih znamk.

Pri AMZS so še drugič letos objavili test otroških sedežev, potem ko so rezultate prve skupine objavili že na začetku poletja

Otroški sedež 100-150 cm Avto Nova pravila pri otroških sedežih in jahačih že veljajo

Tokrat so testirali 19 sedežev, od katerih je bilo 5 že homologiranih po novem standardu ECE R 129 (oznaka i-size). Ostali so bili homologirani še po starejšem standardu ECE R 44, ki sicer ostaja v veljavi še nekaj let, a tovrstni sedeži do uradnih dovoljenj za prodajo pridejo po precej blažjem postopku. 

Tokratni test je v splošnem pokazal dobro sliko, saj je kar 14 od 19 sedežev prejelo oceno "dobro", trije pa "zadovoljivo". Dva sedeža sta zaradi večjih varnostnih pomanjkljivosti dobila oceno slabo.

Avtosedeži test | Avtor: AMZS AMZS

Sedeža s slabo oceno sta jane grand in recaro optia s smart click osnovo. "Pri sedežu jane grand, se je, ko je v sedežu sedela preskusna lutka, ki je simulirala 15 kilogramov težkega otroka in je bila v sedež pripeta z v sedež vgrajenim varnostnim pasom, pri čelnem trku sedež na eni strani snel iz isofix pritrdišča in ni bil več varno pritrjen v avto," pojasnjujejo pri AMZS. Izdelovalec Jane je ponekod kupcem že kupljenih sedežev ponudil preveritev sedežev, pri slovenskem prodajalcu prek spletne strani bimbo.si  pa tega še niso omogočili.

To so dejstva Avto Zakaj so to najboljši avti za otroke in prtljago

Tudi Recarov sedež optia, ki je bil v avto pritrjen z isofix osnovo smart click, je imel težave, ko je v sedežu sedela 15 kg težka preskusna lutka. "Pri čelnem trku se je namreč sedež odtrgal od isofix osnove in poletel naprej, kar seveda lahko povzroči resne poškodbe. Recaro je vsem kupcem sedežev optia že ponudil zamenjavo sedeža."

Na slovenskem trgu sedež recaro optia s smart click osnovo še ni bil v prodaji, če ga je kdo kupil prek spletne prodaje, pa ga lahko brezplačno zamenja.

Otrok v avtu Test sedežev Avto Test otroških sedežev: "Že uporaba je škodljiva za zdravje"

Podrobnejše si rezultate lahko ogledate na strani AMZS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.