Avto
2295 ogledov

Test otroških sedežev: "Že uporaba je škodljiva za zdravje"

Otrok v avtu Profimedias
Med 42 otroškimi sedeži, ki so jih tesitrali, jih je osem dobilo negativno ocene, noben pa se ne more pohvaliti z oceno zelo dobro.

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je testirala 42 otroških sedežev. Pod drobnogled so vzeli predvsem sedeže, ki so pred kratkim prišli na trg, pa tudi nekatere, ki jih na prejšnjih testih še niso preskusili. 

Največ sedežev je dobilo skupno oceno dobro. Deset sedežev je dobilo še pozitivno oceno zadovoljivo. Vsi ti sedeži presegajo homologacijske zahteve. 

Med osmimi sedeži, ki so dobili negativno oceno, so trije dobili oceno pomanjkljivo, pet sedežev pa oceno slabo. 

"Že uporaba škodljiva za zdravje"

Med tremi sedeži z oceno pomanjkljivo sta sedeža joie every stage in graco milestone, namenjena otrokom od rojstva do telesne višine 150 centimetrov, a imata po ugotovitvah AMZS varnostne pomanjkljivosti. Sedež axkid wolmax pa nima težav z varnostno zaščito, pač pa je njegova namestitev zelo zahtevna in omogoča veliko možnosti za napačno namestitev.

Med petimi sedeži z oceno slabo sta joolz izi go modular in isti sedež v kombinaciji z isofix osnovo izi modular i-size, pri katerih so v prevleki ugotovili močno presežene mejne vrednosti vsebnosti sredstva za preprečevanje gorenja TCCP, ki je rakotvorno. "Kaj pomaga ustrezna varnostna zaščita sedeža ob morebitnem trku, če pa je že uporaba sedeža škodljiva za otrokovo zdravje," so izpostavili v AMZS.

Sedeža foppapedretii teknofix in tehnično enak sedež LCP kids saturn ifix sta se slabo izkazala pri čelnem trku, kjer trebušni del varnostnega pasu močno pritisne na otrokov trebuh in lahko povzroči notranje poškodbe. Težave pri čelnem trku je imel tudi sedež casualplay multipolaris fix, ki za zaščito uporablja zaščitno mizico.

Majhen in lahek, a ne nudi bočne zaščite

Slabo oceno je dobil še zložljivi sedež mifold grab-and-go, ki je zelo priljubljen pri uporabnikih socialnih omrežij. "Sedež ne zagotavlja bočne zaščite, zato je bilo že vnaprej jasno, da ne izpolnjuje zahtev našega testa," so pojasnili v AMZS. Sedež je resda majhen in lahek, toda izkazalo se je, da ima slabosti pri upravljanju, pa tudi pri ergonomiji. Če je otrok malce nemiren, zelo hitro zdrsne s sedeža, vodila sedeža pa ne zagotavljajo pravilnega poteka v avto vgrajenega varnostnega pasu prek otrokovega telesa.

AMZS: Sedeži rešujejo življenja

V AMZS upajo, da bodo tudi s tokratnim testom marsikomu, ki se odloča o nakupu novega sedeža, pomagali pri odločitvi, kateri sedež izbrati, hkrati pa pripomogli k ozaveščenosti, da otroških sedežev ne uporabljamo zgolj zato, ker tako določajo predpisi, temveč predvsem zato, ker zagotavljajo zaščito in lahko rešujejo življenja.

Test otroških sedežev, ki ga v AMZS opravljajo skupaj s partnerskimi avtomobilskimi klubi in porabniškimi organizacijami, poteka po znanem postopku, ki je zahtevnejši, kot so postopki za homologacijo sedežev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.