Avto
869 ogledov

Zdravniki svarijo: novorojenčke le pogojno v lupinice

Otrok v avtu Profimedias
Študija ugotavlja, da se majhni otroci v avtu ne bi smeli voziti dlje od pol ure.

Britanska študija, ki so jo skupaj opravili pri fundaciji Great Western Hospitals in univerzi Bristol ter Southampton, opozarja starše novorojenčkov, naj bodo še posebej previdni pri prevozu svojih potomcev. Novorojenčki, to so otroci do četrtega tedna starosti, se nikakor ne bi smeli voziti v otroških sedežih dlje kot pol ure, prav tako bi morali v avtu čimbolj ležati.

Do te ugotovitve so po poročanju AutoExpressa prišli na podlagi spremljanja 40 novorojenčkov, ki so se prevažali v t. i. lupinicah, torej otroških sedežih kategorije 0+, pri katerih pa je položaj otroka nekoliko dvignjen. Otroke so v sedežu "vozili" v treh različnih stopnjah naklona, med malčki pa je bilo 21 takšnih, ki so se rodili kot nedonošenčki. 

V posebnem simulatorju, ki je ponazarjal tresenje in vibracije med vožnjo pri hitrostih okoli 50 km/h, so naprave izmerile, da se srčni utrip, stopnja kisika v krvi in količina CO2 v izdihu po 30 minutah "vožnje" postali bistveno drugačni.

Najslabše je bilo pri tistih otrocih, ki so bili v avtu nagnjeni pod kotom 40 stopinj. Nerazvite vratne mišice so namreč pomenile, da dojenčki niso mogli podpirati glave, zato je prihajalo do težav v dihanju in posledic pri zagotavljanju kisika za telo. 

"Izogibajte se nepotrebnim dolgim  vožnjam z novorojenčki," je zaobjel ugotovitve profesor Peter Fleming. Proizvajalci avtosedežev sicer priporočajo, da se noben otrok v avtosedežu ne bi smel voziti dlje kot dve uri. A strokovnjaki so na podlagi raziskave prepričani, da bi morali proizvajalci posebno ločeno priporočilo nameniti še staršem novorojenčkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2