Pozor, pri sosedih drakonske kazni v prometu

Foto: A. Š.
Foto: A. Š.
Ostro nad alkohol, mamila in telefone, zavarovati in registrirati bo treba skiroje.
Oglej si celoten članek

Italija namerava po več nesrečah s smrtnim izidom zaostriti cestnoprometne predpise, kar vključuje tudi ostrejše kazni za vožnjo pod vplivom alkohola in drog. Predlog o spremembi predpisov bo na vladi predstavil minister za promet Matteo Salvini. Nova pravila o varnosti v cestnem prometu poudarjajo tudi izobraževanje in preventivo.

Glede na nova pravila o varnosti v cestnem prometu voznikom, ki jih večkrat zalotijo pod vplivom alkohola ali drog in so udeleženi v prometnih nesrečah s smrtnim izidom, grozi trajni odvzem vozniškega dovoljenja.

Novi ukrepi za varnost v cestnem prometu so bili v pripravi že nekaj časa. Vendar pa so dobili nov zagon po nizu tragičnih prometnih nesreč, med drugim tudi po nesreči prejšnjo sredo zvečer v Rimu, ko je 20-letni voznik najetega športnega terenskega vozila trčil v manjši avtomobil, pri čemer je umrl petletni deček. Voznik naj bi skupaj z drugimi štirimi sopotniki sodeloval v izzivu na Youtubu, ki je vključeval 50 ur neprekinjene vožnje in divjanje po ulicah italijanske prestolnice.

Osnutek predloga vključuje tudi obvezno namestitev alkoholne ključavnice v vozilih za večkratne kršitelje pod vplivom alkohola, zaostruje pa tudi kazni za voznike, ki jih za volanom zalotijo z mobilnim telefonom, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Po novih pravilih bo voznikom začetnikom prepovedano voziti najmočnejše avtomobile tri leta in ne več eno leto, kot velja sedaj.

S skiroji nič več v rokavicah

Po navedbah ministrstva za promet v Rimu bodo uvedli tudi obvezne čelade, registrske tablice in zavarovanje za uporabo električnih skuterjev, zaradi katerih je v zadnjih letih prišlo do porasta nesreč s smrtnim izidom. Predvidena so tudi nova pravila za prometne kamere in merilnike hitrosti v mestih.

"Novi cestnoprometni predpisi se osredotočajo na izobraževanje, preventivo, nadzor in tudi na stroge kazni za tiste, ki vozijo pod vplivom drog ali alkohola," je pred predstavitvijo predloga v sredo dejal minister za promet in infrastrukturo Salvini.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 11:32 24. Junij 2023.

    dragi novinar, tale naslov je v stilu ruparjevega blebetanja o pokojninah..ja pokojnine bodo 1000 eurov.. tako kot so te kazni …

  • 13:33 23. Junij 2023.

    V Sloveniji še vedo prevladuje anarhistično razmišljanje zato pa se skoraj nič ne premakne na bolje🤔

  • 08:23 23. Junij 2023.

    ... vozi po predpisih, trezen, brez telefona v roki in spremembo zakona sploh ne boš občutil, boš pa bolj varen …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.