Avto
5451 ogledov

Pozor, pri sosedih drakonske kazni v prometu

Italijanska policija A. Š.
Ostro nad alkohol, mamila in telefone, zavarovati in registrirati bo treba skiroje.

Italija namerava po več nesrečah s smrtnim izidom zaostriti cestnoprometne predpise, kar vključuje tudi ostrejše kazni za vožnjo pod vplivom alkohola in drog. Predlog o spremembi predpisov bo na vladi predstavil minister za promet Matteo Salvini. Nova pravila o varnosti v cestnem prometu poudarjajo tudi izobraževanje in preventivo.

Glede na nova pravila o varnosti v cestnem prometu voznikom, ki jih večkrat zalotijo pod vplivom alkohola ali drog in so udeleženi v prometnih nesrečah s smrtnim izidom, grozi trajni odvzem vozniškega dovoljenja.

Novi ukrepi za varnost v cestnem prometu so bili v pripravi že nekaj časa. Vendar pa so dobili nov zagon po nizu tragičnih prometnih nesreč, med drugim tudi po nesreči prejšnjo sredo zvečer v Rimu, ko je 20-letni voznik najetega športnega terenskega vozila trčil v manjši avtomobil, pri čemer je umrl petletni deček. Voznik naj bi skupaj z drugimi štirimi sopotniki sodeloval v izzivu na Youtubu, ki je vključeval 50 ur neprekinjene vožnje in divjanje po ulicah italijanske prestolnice.

Osnutek predloga vključuje tudi obvezno namestitev alkoholne ključavnice v vozilih za večkratne kršitelje pod vplivom alkohola, zaostruje pa tudi kazni za voznike, ki jih za volanom zalotijo z mobilnim telefonom, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Po novih pravilih bo voznikom začetnikom prepovedano voziti najmočnejše avtomobile tri leta in ne več eno leto, kot velja sedaj.

S skiroji nič več v rokavicah

Po navedbah ministrstva za promet v Rimu bodo uvedli tudi obvezne čelade, registrske tablice in zavarovanje za uporabo električnih skuterjev, zaradi katerih je v zadnjih letih prišlo do porasta nesreč s smrtnim izidom. Predvidena so tudi nova pravila za prometne kamere in merilnike hitrosti v mestih.

"Novi cestnoprometni predpisi se osredotočajo na izobraževanje, preventivo, nadzor in tudi na stroge kazni za tiste, ki vozijo pod vplivom drog ali alkohola," je pred predstavitvijo predloga v sredo dejal minister za promet in infrastrukturo Salvini.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • rd2dmk2 11:32 24.junij 2023.

    dragi novinar, tale naslov je v stilu ruparjevega blebetanja o pokojninah..ja pokojnine bodo 1000 eurov.. tako kot so te kazni pri sosedih.. ko bodo pa vzemi pisalo in spiši nekaj. zdej se pa lepo opraviči za tole nakladanje in laganje.

  • Avatar Suli
    Suli 13:33 23.junij 2023.

    V Sloveniji še vedo prevladuje anarhistično razmišljanje zato pa se skoraj nič ne premakne na bolje🤔

  • nezemljan 08:23 23.junij 2023.

    ... vozi po predpisih, trezen, brez telefona v roki in spremembo zakona sploh ne boš občutil, boš pa bolj varen zaradi udeležencev v prometu, ki tega ne upoštevajo ...