Prehitevajo kilometre

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Po levi. Na avtocestah se je razpasla neupravičena vožnja po prehitevalnem pasu.
Oglej si celoten članek

“Včasih je bilo samoumevno, da se na avtocesti vozi po desni strani, po levem pasu pa le pri prehitevanju. V zadnjih nekaj letih pa se je pojavila navada, da na slednjem vozniki vztrajajo več kilometrov. Očitno menijo, da so si z nakupom vinjete kupili tudi avtocesto,” o vožnji po prehitevalnem pasu pravi inštruktor varne vožnje Brane Küzmič.

Zakon o pravilih cestnega prometa jasno določa, da morajo vozila na avtocesti ali hitri cesti obvezno voziti po desnem, voznem pasu, če ta ni zaseden z vozili v koloni. Prehitevalni pas pa je dovoljeno uporabiti le pri prehitevanju. “Vozilo pred seboj prehitite v najkrajšem možnem času in se vrnite na desni pas. Pri tem ne pozabite na omejitve hitrosti in morebitno oviranje drugih,” svetujejo na policiji, ki kršitve ugotavljajo predvsem s patruljnimi vozili s sistemom Provida.

Če želi voznik prehiteti še drugo vozilo, lahko ostane na prehitevalnem pasu le, če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se približujejo od zadaj.

Ohranite mirne živce

“Tudi če se počasnejši voznik pred vami noče umakniti s prehitevalnega pasu, ga nikar ne prehitevajte po desni, saj to ni le proti pravilom, ampak je lahko zaradi nepredvidenega odziva prehitevanega tudi zelo nevarno, za morebitno nesrečo pa boste odgovarjali vi,” opozarja Küzmič. Namesto tega svetuje, naj na primerni varnostni razdalji z vključenim levim smernikom vozimo za njim in ga opozorimo z žarometi, da se umakne.

V konicah ni prehitevanje

V konicah se promet velikokrat zgosti na obeh pasovih. V tem primeru zakon dopušča, da kolona (najmanj tri vozila) na desni strani lahko vozi tudi hitreje od kolone na levi strani avtoceste, saj to ni več prehitevanje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 25

  • 16:08 6. Januar 2013.

    Vozim po levi, ker je na levi lepše cestišče z manj kolesnicami, luknjami in udori. Pri tem vestno spremljam promet …

  • 01:35 16. December 2012.

    Očitno niste dosti na AC. Povsem nenormalno je, kako se pri nas vozi. Gosja kolona na prehitevalnem pasu (npr AC …

  • 02:30 9. December 2012.

    Jp, tako je. Ker so sami balkanci in neuravnovešeni kmetavzarji na cestah s predobrimi avtomobili na lizing.. Včasih opazujem kakšnega …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.