Prehitra vožnja: Denarna kazen ali prekinitev vožnje?

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Policijski eksperiment. Kaj bi raje izbrali, če vas ustavi policist zaradi prehitre vožnje - denarno kazen, ali prekinitev vožnje za določen čas?
Oglej si celoten članek

Policija v Estoniji je začela z eksperimentom, s katerimi želi umiriti prehitre voznike. Ponudili so jim izbor - denarna kazen ali prekinitev vožnje, dokler se ne umirijo.

Po Sloveniji Razkrivamo, kje vozniki najpogosteje kršijo hitrostne omejitve

Gre za t. i. "časovni odmor". Če se voznik odloči zanj, mora za določen čas parkirati vozilo. Če prekorači dovoljeno hitrost do 21 km/h mora prekiniti vožnjo za 45 minut, za prekoračitev od 21 do 40 km/h pa mora stati na mestu eno uro.

Znižanje hitrosti na AC Dva meseca pred začetkom zniževanja hitrosti na AC še vedno vlada gosta megla

"Glede na pogovor z vozniki smo prišli na zamisel o časovnem odmoru. Pravijo, da denarne kazni na njih nimajo velikega vpliva. Vozniki jih doživljajo kot navadne račune, plačajo jih in hitro nanje pozabijo. Na drugi strani pa jih bolj razburja, če morajo eno uro presedeti v policijskem avtomobilu," pravi Elari Kasemets, ki je policiji predlagal eksperiment.

Foto: Anže Petkovšek Radarski detektorji

Avto Blokada pri hitrosti 380 km/h

Pri policiji pravijo, da lahko denarno kazen za prekinitev vožnje izberejo samo tisti, ki so prvič naredili prekršek. "Skoraj vsi vozniki, ki so se odločili za časovni premor so se tudi zares umirili. Kasneje vozijo celo malo pod omejitvijo hitrosti," dodaja Kasemets.
Estonski policisti razmišljajo nekoliko drugače. Pred nekaj leti so prehitrim voznikom ob denarni kazni delili tudi donatorske kartice za darovanje organov.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:37 25. Oktober 2019.

    Z veseljem bi malo zadremal v policijskem avtu , potem pa nadoknadil zamujeno......

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.