Avto
2188 ogledov

Prehitra vožnja: Denarna kazen ali prekinitev vožnje?

Radarski detektorji Anže Petkovšek
Policijski eksperiment. Kaj bi raje izbrali, če vas ustavi policist zaradi prehitre vožnje - denarno kazen, ali prekinitev vožnje za določen čas?

Policija v Estoniji je začela z eksperimentom, s katerimi želi umiriti prehitre voznike. Ponudili so jim izbor - denarna kazen ali prekinitev vožnje, dokler se ne umirijo.

Radar Po Sloveniji Avto Razkrivamo, kje vozniki najpogosteje kršijo hitrostne omejitve

Gre za t. i. "časovni odmor". Če se voznik odloči zanj, mora za določen čas parkirati vozilo. Če prekorači dovoljeno hitrost do 21 km/h mora prekiniti vožnjo za 45 minut, za prekoračitev od 21 do 40 km/h pa mora stati na mestu eno uro.

DARS avtocesta hitrost opozorilna tabla omejitev promet Znižanje hitrosti na AC Avto Dva meseca pred začetkom zniževanja hitrosti na AC še vedno vlada gosta megla

"Glede na pogovor z vozniki smo prišli na zamisel o časovnem odmoru. Pravijo, da denarne kazni na njih nimajo velikega vpliva. Vozniki jih doživljajo kot navadne račune, plačajo jih in hitro nanje pozabijo. Na drugi strani pa jih bolj razburja, če morajo eno uro presedeti v policijskem avtomobilu," pravi Elari Kasemets, ki je policiji predlagal eksperiment.

Radarski detektorji | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Bugatti centodieci Avto Blokada pri hitrosti 380 km/h

Pri policiji pravijo, da lahko denarno kazen za prekinitev vožnje izberejo samo tisti, ki so prvič naredili prekršek. "Skoraj vsi vozniki, ki so se odločili za časovni premor so se tudi zares umirili. Kasneje vozijo celo malo pod omejitvijo hitrosti," dodaja Kasemets.
Estonski policisti razmišljajo nekoliko drugače. Pred nekaj leti so prehitrim voznikom ob denarni kazni delili tudi donatorske kartice za darovanje organov.
 

Komentarjev 1
  • Janko Ig 20:37 25.oktober 2019.

    Z veseljem bi malo zadremal v policijskem avtu , potem pa nadoknadil zamujeno......