"Presenetljivo," od kod prihajajo ponaredki

Foto: Romeo Ibrišević
Foto: Romeo Ibrišević
Nekaj se ni spremenilo.
Oglej si celoten članek

Kitajska je še vedno država, iz katere prihaja največ ponarejenih izdelkov, vendar pa vas lahko preseneti, kdo je na drugem in tretjem mestu.

Glede na statistične podatke se v zadnjih letih zmanjšuje škoda v nemški industriji, ki jo povzročajo proizvajalci ponaredkov. Manj je tudi prizadetih podjetij. Vendar pa je to le uradna plat zgodbe, saj naj bi bila število neprijavljenih primerov in višina neprijavljene škode visoka.

Slovaki Slovaki našli obvod za Orbanovo diskriminacijo pri cenah goriva za tujce

Kot so na sejmu v Hannovru sporočili z nemškega združenja proizvajalcev strojev in strojnih naprav VDMA, se je škoda zaradi ponaredkov v njihovi panogi s 7,6 milijarde leta 2022 zmanjšala na 6,4 milijarde evrov. Analiza, ki jo izvedejo na dve leti, je pokazala tudi, da se je zmanjšal obseg piratstva izdelkov in znamk, ki je v obdobju med 2010 in 2020 povprečno znašal 7 milijard evrov na leto.

Foto: Profimedia Rezervni deli sklopka

Dejavni tudi domači ponarejevalci

Podjetja, ki jih je zajela anketa, še vedno največ plagiatorstva pripisujejo Kitajski. Prizadeta podjetja so kitajsko kot največji vir ponaredkov navedla kar v 87 odstotkih. Ferdinand Jarisch z oddelka za varnost pri Frauenhofer Inštitutu, ki je izvedel anketo, pravi, da to ni presenetljivo, vendar pa pritisk na Kitajsko predstavlja težavo, saj je tudi zvesta trgovska in industrijska partnerica. Bolj presenetljivo pa je, da je bila s 26 odstotki na drugo mesto imenovana Indija. Na tretjem mestu pa so z 19-odstotnim deležem kar domači nemški ponarejevalci.

Avto Norveška zmanjšuje podporo za električne avtomobile

Jarisch to dejstvo pripisuje temu, da se domači ponarejevalci ne soočajo z jezikovno bariero, poleg tega pa imajo možnost razmeroma lahke kraje podatkov. Podatke se namreč pogosto ukrade kar s pomočjo USB ključka, ki ga nekdo odnese iz podjetja, če ga odpustijo ali iz kateregakoli drugega razloga. Poleg notranjih tatov in tekmecev so lahko vir podatkov za ponarejevalce tudi kupci in dobavitelji.

Foto: Federal Mogul nadomestni deli, avtomobilski deli

Prizadeti dve tretjini podjetij

Glede na anketo je imelo v zadnjem obdobju težave s ponarejevalci 72 odstotkov podjetij, ki so sodelovala v njej, kar je dva odstotka manj kot v prejšnjem obdobju. Vendar pa je vzorec 68 podjetij, ki sodelujejo v raziskavi, majhen. Strokovnjaki to pripisujejo različnim dejstvom. Ena je zadrega proizvajalcev, ker so njihove izdelke ponaredili, ali pa želijo to prikriti zaradi bodočih poslov. Delež ponaredkov bi zato lahko bil večji, pravijo strokovnjaki.

Avto Rusi bodo zagnali proizvodnjo avta, ki jih vrača v prazgodovinske čase

Jarisch dodaja, da piratstvo izdelkov prizadene predvsem majhna podjetja, ki redko tudi izvedejo akcije proti ponarejevalcem, saj bi bili stroški preganjanja preprosto previsoki. Vendar pa je akcij proti ponarejevalcem vse več in v dveh tretjinah primerov se ponarejevalci tudi morajo soočiti s poledicami svojih dejanj. Tudi na Kitajskem lahko ponarejevalca tožite, vendar pa je končni izid postopka žal najpogosteje vprašljiv, če celo ne škodi tožniku.

Foto: Profimedia Volkswagen proizvodnja tovarna delavec

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:40 18. Junij 2022.

    Sej je čisto dovolj da greš v najbližjo trgovino s telefoni. Ponaredkov kar češ.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.