Avto > Na Štrom
7858 ogledov

Norveška zmanjšuje podporo za električne avtomobile

Električni avto, ID3 Profimedia
Z Norveške prihajajo nenavadne novice, saj kaže, da električni avtomobili prebivalcem te skandinavske države ne bodo več dolgo brezpogojno na voljo.

Norveška je država z največjim deležem električnih avtomobilov na svetu , ki jih poleg tega poganja največji delež čiste energije na svetu. Vendar pa na ministrstvu za promet kljub temu razmišljajo, da bi omejil podporo za njihov nakup.

Hyundai Kona electric električni avto polnjenje polnilnica Avto Bliža se konec subvencij za električne avtomobile

Norveška sicer načrtuje prepoved prodaje avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem do leta 2025, torej čez dobra tri leta, za kar ima tudi dobre možnosti. Že zdaj je namreč država z največjim deležem električni avtomobilov in tudi država, ki skoraj 100 odstotkov električne energije pridobi iz obnovljivih virov. Vendar pa ni gotov, če bo takšen raj za električne avtomobile še naprej.

Norveška | Avtor: Epa Epa

Norvežani naj kolesarijo in pešačijo

Norveška vlada namreč razmišlja, da bi zmanjšala podporo za nakup in uporabo električnih avtomobilov.  Prebivalce svoje države bi namreč rada bolj vzpodbudila k uporabi javnega prevoza, kolesarjenju in pešačenju.

razcep Koseze Ljubljana gneča kolona Merjenje emisij Avto Merjenje emisij: Električni avtomobili v čisto drugi luči

Norveški minister za promet Jon-Ivar Nygard pravi, da so tudi električni avtomobili zgolj avtomobili, ki zavzemajo prostor na cestah in parkiriščih, njihovi proizvodnja , uporaba in vzdrževanje pa tudi niso brez povzročanja emisij. Dodaja, da električni avtomobili sicer zagotavljajo čistejše individualne prevoze, vendar pa imajo v urbanih okoljih jasno intermodalno alternativo v javnem prometu. Zato morajo narediti bolj zanimivega javni promet ter več kolesariti in hoditi. Izpostavlja, da je z okoljskega vidika javni promet vedno čistejši od individualne uporabe avtomobila ne glede na to, kakšna energija ga poganja.

Električna polnilnica za vozila na električen pogon pomeni novo smer izkoriščanj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Posledica covida

Težava je postala bolj pereča predvsem v času epidemije, ko so se ljudje namesto javnih prevoznih sredstev v strahu pred okužbo spet začeli bolj množično voziti z avtomobili. K javnemu prometu se niso vrnili niti po koncu največjih valov okužb. Poleg tega sta lastništvo in uporaba električnih avtomobilov na Norveškem zelo vabljiva.

Mercedes EQXX Dosežek Avto Električni avto čez Alpe več kot 1.000 km daleč

 Norveška ima namreč zelo poceni elektriko in zelo gosto omrežje polnilnih postaj za električne avtomobile. Teh je vsaj 16.000, kar je devet odstotkov vsega omrežja javnih polnilnih postaj v Evropi. Nakupe električnih avtomobilov poleg tega vzpodbujajo tudi z ničelno stopnjo davka na dodano vrednost, lastniki električnih avtomobilov pa uživajo tudi 50-odstotni popust na cestnine in parkirnine in lahko v mestih uporabljajo vozne pasove za javni promet. Zato ni nič nenavadnega, da so registracije električnih avtomobilov v tej državi lani presegle dve tretjini in da vlada razmišlja, da bi ljudem malce otežila njihovo uporabo.

Prima električni avti | Avtor: PRIMA PRIMA

Volvo XC40 PHEV Avto Švicarji o volkovih v ovčjem kožuhu
Komentarjev 2
  • bobubob 09:56 29.maj 2022.

    Raje naj se posvetijo izdelavi trajnejših in varčnejših splošnih izdelkov in elektro naprav, pa lokalni samooskrbi, manj transporta pa manj 'afnanja' s hrano....enostavnih in cenenih/učinkovitih ukrepov kolikor češ. A kaj, ko potem denar ne 'kroži', ni zaslužkov za globaliste, ljudje ...prikaži več pa bodo ob tem manj politizirali pa več razmišljali o tem, kdo in kako jih ima za norce...in lahko se celo pripeti, da ne bodo več volili novih obrazov temveč novo miselnost. In manj bo postalo - več!

  • bobubob 09:47 29.maj 2022.

    Elektrika - čista energija? Ja, na koncu že, ampak kaj pa njena 'pridelava' ? Sončne celice, vetrnice - bomo z njimi prekrili polja? Pa shranjevanje? Namesto hiš - akumulatorji? Razgradnja -jih bomo enostavno zakopali, kar se že dogaja, saj je ...prikaži večje reciklaža predraga? Jedrska, ja dokler ne 'poči' zaradi napake ali vojne. Potem nimamo več kje živeti. Je vredno električnega skiroja, kolesa? Ampak ta medijsko vodeni poblazneli svet, iztrgan iz realnosti bo kljub temu butal v zid, res, butnskala.