Avto
19858 ogledov

Slovaki našli obvod za Orbanovo diskriminacijo pri cenah goriva za tujce

denar bankovci gorivo Profimedia
Madžarska je pred kratkim veliko prahu v mednarodni javnosti, predvsem pa pri svojih sosedih, tudi Slovencih, dvignila z odločitvijo, da morajo tujci po novem za gorivo plačati tržno ceno, medtem ko lahko domačini gorivo točijo po regulirani ceni. Slovaki so že našli obvod.

Vozniki avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami lahko točijo gorivo po regulirani ceni 480 forintov (1,24 evra) na liter. Pri polnjenju rezervoarja vozila s tujo registracijo pa je treba plačati tržno ceno, je pred kratkim na novinarski konferenci povedal vodja kabineta madžarskega predsednika vlade Gergely Gulyas.

Gorivo denar To je razlog Avto Natočila gorivo in pojasnila, zakaj je plačala premalo

Ker so cene goriva na Madžarskem najnižje v Evropi, se je turizem z gorivom ob meji povečal, kar ogroža nemoteno oskrbo, je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI dejal Gulyas. "Tuji kupci izkoriščajo dejstvo, da lahko Madžarska ohranja cene bencina pri 480 forintih, medtem ko se drugje v Evropi gibljejo od 700 do 900 forintov," je dejal. Seveda so "poceni gorivo" točili tudi Slovenci ob meji, enako pa velja tudi za drugo sosedo Madžarske Slovaško.

Bencinski servis Petrol | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

denar bankovci gorivo Cene goriv Avto Cene goriv: 1. junij bi bil lahko v Nemčiji dramatičen

Množične kraje madžarskih registrskih tablic

Pred sporno odločitvijo Madžarske so lahko slovaški vozniki, če so točili gorivo na Madžarskem in ne Slovaškem, pri polnjenju posode s 50 litri goriva privarčevali skoraj 32 evrov. Slovaški mediji poročajo, da so se zato slovaški vozniki že znašli po svoje, seveda nelegalno. Pojavljajo se množične kraje madžarskih registrskih tablic, ki jih Slovaki nameščajo na svoja vozila, da lahko še naprej na Madžarskem točijo poceni gorivo. Slovaški mediji se sklicujejo na izjavo Pétra Rataticsa, namestnika izvršnega direktorja naftne družbe skupine MOL.

Novice: Pozor, sosedi bodo tujcem za gorivo zaračunavali več | Avtor: Epa Epa

Cene goriva AMZS Avto AMZS opozoril na napako, ki jo Slovenija dela na trgu goriv

V intervjuju za komercialno radijsko postajo je Ratatics dejal, da številni vozniki skušajo izigrati vladno uredbo, po kateri lahko na Madžarskem od petka (27. maja) po reguliranih cenah gorivo točijo samo vozila z madžarskimi registrskimi oznakami. V okolici mesta Mosonmagyaróvár na severozahodu države so zabeležili že okoli 30 primerov kraje madžarskih registrskih oznak. Predstavnik MOL je dodal, da na bencinskih servisih podjetja ob plačilu zdaj avtomatsko zahtevajo potrdilo o registraciji vozila. So se pa pojavili tudi že primeri, ko so vozniki pokazali ponarejene dokumente.

Komentarjev 4
  • kapibara1 09:51 03.junij 2022.

    Enostavno, cena za vse enaka, za Madžare naj pa najdejo neko subvencijo vezano na avto in državljanstvo

  • h4ck3r 08:52 03.junij 2022.

    In zakaj je v naslovu beseda diskriminacija? Zaradi klikov, ker to v povezavi z Madžarsko bolj privabi? Se novinarji kdaj vprašate po morali ali samo po denarju? Gre se za normalno ločevanje na tiste, ki so upravičeni do subvencioniranega goriva, ...prikaži več ker plačujejo davke v tej državi in tiste, ki to ne. Preprosto in pošteno. Če pa želite pisati o diskriminaciji, pa pripravite članek zakaj je moj otrok diskriminiran v sloveniji, ker ne dobimo otroškega dodatka. Saj otrok je otrok ali ne?

  • rd2dmk2 08:20 03.junij 2022.

    toliko o poštenju prebivalcev EU. in potem taki primerki pridejo na dopust v SLO. za 30 eurov so sposobni svoje poštenje vršt v greznico. kaj šele delajo kot turisti po svetu. pa saj se vidi.in potem pametni pametnjakoviči govorijo kako ...prikaži večko je turizem čista "industrija". naj gredo poleti ti velemu kampirat mal ob sotočju save, pa da vidijo kako se producira čista industrija v dreku, ki teče iz preobremenjene čistilne naprave. da od drugih smeteh sploh ne govorimo.